ГоловнаЕкономікаДержава

Шведський суд відхилив першу апеляцію "Газпрому" на рішення Стокгольмського арбітражу

Вимоги "бери або плати" повністю скасовано.

Шведський суд відхилив першу апеляцію "Газпрому" на рішення Стокгольмського арбітражу
Апелляционный суд округа Свеа
Фото: neftegaz.ru

Апеляційний суд округу Свеа відхилив першу апеляцію "Газпрому" за рішеннями Стокгольмського арбітражу, який у 2017-2018 роках розглядав позови "Нафтогазу" і "Газпрому" про постачання і транзит газу.

Про це йдеться на сайті суду.

Перша апеляція стосується проміжного (окремого) рішення арбітражу Стокгольма за позовом про контракт на постачання газу від 19 січня 2009 року і про його часткове скасування.

Його винесли 31 травня.

Тоді суд задовольнив вимогу "Нафтогазу" про перегляд ціни з урахуванням ринкових умов з квітня 2014 року. Арбітраж зобов'язав змінити положення контракту між "Нафтогазом" і "Газпромом" про принцип "бери або плати", скасував заборону на реекспорт Україною газу.

Результати апеляцій про остаточне рішення стосовно постачання газу і рішення про транзиту газу стануть відомі у 2020 році.

Рішення апеляційного суду остаточне і не підпадає під оскарження.

Нагадаємо, в грудні 2017 року і лютому 2018 року Стокгольмський арбітраж виніс два рішення у спорах "Газпрому" і "Нафтогазу" про постачання газу в Україну і його транзит через територію країни, зобов'язавши російську компанію виплатити "Нафтогазу" $2,56 млрд.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram