ГоловнаСвіт

Трьох колишніх топменеджерів польської "дочки" "Газпрому" затримали за підозрою у корупції

Підписанням угоди, яка відкликає позов до "Газпрому", вони завдали збитку компанії EuRoPol GAZ на $217 млн.

Трьох колишніх топменеджерів польської "дочки" "Газпрому" затримали за підозрою у корупції
Фото: i-g-t.org

Троє колишніх топменеджерів "дочки" "Газпрому" і польської державної нафтогазової компанії PGNiG затримані за підозрою у корупції.

Про це повідомляється на сайті Національної прокуратури Польщі, інформує Радіо Свобода.

Затриманих підозрюють у тому, що вони підписали угоду, яка відкликає позов до "Газпрому" на шкоду компанії, на яку вони працювали. За версією слідства, таким чином вони завдали збитків на суму близько 848 мільйонів злотих (близько 217 мільйонів доларів за курсом у листопаді 2019 року). Їм загрожує до десяти років ув'язнення.

За твердженням прокуратури, в результаті дій підозрюваних, які працювали у EuRoPol GAZ, у січні 2010 року було підписано угоду між цією компанією, PGNiG і "Газпромом", вкрай невигідну для їх роботодавця. У ній Польща відмовилася від позовів до російського монополіста з вимогою повністю оплатити послуги з транспортування газу через Польщу у 2007-2009 роках.

Угода, підписана у Москві, вважається у Польщі такою, що суперечить нормам ЄС і закону. Звинувачення у цій справі вже пред'явлені колишньому заступнику міністра економіки Гражині Генцлевській. Обвинувачена, за версією слідства, внесла в урядову документацію неправдиву інформацію про позитивну оцінку низкою урядових структур, у тому числі МЗС, планів внесення змін до договору між Росією і Польщею про транзит газу, нагадує агентство ТАСС.

Прокуратура не називає повні імена затриманих. Однак агентство РБК порівняло ініціали людей з прес-елізу відомства з пресрелізами EuRoPol GAZ і припустило, що мова йде про колишнього виконувача обов'язків президента компанії, колишнього президента PGNiG Михалє Шубського, колишнього другого віцепрезидента EuRoPol GAZ Здіслава Ямку і колишнього члена правління компанії Мирослава Добрута.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram