ГоловнаЕкономікаДержава

За бажання МЕРТ може припинити всі схеми обходу українських санкцій виробниками добрив з РФ, - журналіст

Кабінету Міністрів доведеться реагувати, якщо будуть доведені факти обходу українських санкцій виробниками добрив з РФ.

За бажання МЕРТ може припинити всі схеми обходу українських санкцій виробниками добрив з РФ, - журналіст
Фото: rbc.ua

Блогер і журналіст Денис Казанський вважає, що недавній конфлікт Геруса та Ляшка порушив важливе питання про недоліки і переваги імпорту електроенергії з Росії. На думку Казанського, імпорт робить електрику дешевшою на ринку. Водночас, обмеження імпорту підтримує вітчизняного виробника і виключає співпрацю з російськими структурами.

Про це повідомляє Обозреватель, цитуючи повідомлення на сторінці Дениса Казанського в мережі facebook.

Казанський як приклад наводить ринок мінеральних добрив, і нагадує, що раніше (з липня 2019 року, - ред.) Україна ввела ембарго на постачання добрив з Росії, і це позитивно позначилося на внутрішньому виробнику.

"Правда, тут пишуть, що РФ зараз намагається обходити це ембарго шляхом постачань через інші держави. Але тепер за цими фактами розпочато розслідування Міжвідомчою комісією з міжнародної торгівлі при Міністерстві економічного розвитку. І за бажанні, всі хитрі схеми обходу ембарго можна розкрити і припинити", - пише Казанський.

Журналіст вважає, що в сучасному світі зробити це нескладно.

На думку Казанського, розслідування щодо імпорту заборонених російських добрив в Україну з третіх країн дасть відповідь на запитання, чи є у Кабінету Міністрів України бажання вводити санкції проти російських товарів і контролювати їх виконання?

"Якщо буде доведено, що російська продукція або добрива з російської сировини таки потрапляють в Україну, Кабінету Міністрів доведеться реагувати, інакше це означатиме, що Україна просто не здатна захищати себе від російських товарів, на які сама ж і ввела санкції", - пише Казанський.

На думку журналіста, за шість років війни проти країни-окупанта так і не були розроблені і введені якісь осмислені санкції.

"Точково, половинчасто і безсистемно заходи вживалися, але загалом гідної реакції на агресію і захоплення української власності так і не було", - підсумував Казанський.

Видання нагадує, що зараз Міжвідомча комісія з міжнародної торгівлі (МКМТ) проводить два спеціальні розслідування щодо імпорту добрив в Україну з метою виявлення незаконних постачань в Україну добрив російського походження з третіх країн. З ініціативою розслідування виступили українські виробники та профільні організації, зокрема - Союз хіміків України "Дніпроазот", "Черкаський Азот", "Рівнеазот", Сєвєродонецький "Азот" і Одеський припортовий (ОПЗ).

Раніше ексголова правління ПАТ "Дніпроазот", експерт хімічної галузі Олександр Дубінін заявив, що Україна повинна контролювати походження всіх імпортованих добрив, незалежно від країни-постачальника. На думку експерта, продукція російського хімпрому не повинна потрапляти в Україну через інші країни, оскільки щодо неї діють санкції Кабінету Міністрів України.

Також раніше радник президента України, економіст Олег Устенко заявив, що в питанні імпорту російських товарів в Україну, окрім економічних, є і політичні обмежувачі, а також зазначив, що санкції щодо російських добрив стимулювали зростання вітчизняного виробництва.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram