ГоловнаЕкономікаДержава

Рада збирається урізати функції Держгеокадастру і перевести земельні торги в онлайн

Пакет земельних законопроєктів пройшов перше читання.

Рада збирається урізати функції Держгеокадастру і перевести земельні торги в онлайн
Фото: Макс Левин

Верховна Рада в четвер ухвалила в першому читанні законопроєкт №2194 про зміну системи управління і дерегуляцію земельних відносин та законопроєкт №2195 про обов'язкове використання електронних аукціонів для оренди або продажу земель державної та комунальної власності.

За перший проголосували 272 депутати, за другий - 262 депутати.

Проєкт №2194, зокрема, повертає в комунальну власність землі місцевих громад за межами населених пунктів.

"Вибрані місцевим населенням органи місцевого самоврядування зараз контролюють лише десяту частину неприватизованих земель. У той самий час управлінські рішення, які приймаються призначеними з Києва чиновниками, далеко не завжди можуть розглядатися як відповідні інтересам сільських громад", - йдеться в пояснювальній записці.

Також передбачається урізати функції Держгеокадастру, залишивши за ним тільки кадастрову діяльність і геопросторові дані. Функція контролю за самовільним займанням земель перейде до місцевих рад, за екологічні порушення - Держекоінспекції, інші функції контролю - обласним адміністраціям.

Із Земельного кодексу буде виключено заборону на придбання земельних ділянок несільськогосподарського призначення іноземцями.

Законопроєкт №2195 вводить електронні земельні торги.

Представляючи цей проєкт, нардеп Роксолана Підласа розповіла, що розпочатий у 2018 році пілотний проєкт уряду з проведення аукціонів на передачу прав оренди через електронну систему показав, що завдяки цьому ціна оренди збільшується в 2-5 разів.

За словами депутатки, станом на 2019 рік в Україні налічують 9,4 млн га державних і комунальних земель сільськогосподарського призначення. За три роки, незважаючи на мораторій, їх кількість скоротилася на 10%. Підласа вважає, що електронні торги допоможуть зупинити це.

"Електронний аукціон дає можливість бачити, з ким держава чи місцева влада укладає договори на оренду та продаж землі. Це головний запобіжник проти корупційного виведення земель із державної власності", - сказала депутатка.

Нагадаємо, що 13 листопада Верховна Рада прийняла в першому читанні законопроєкт про продаж землі сільгосппризначення.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram