ГоловнаЕкономікаДержава

Рада проголосувала за зміни до Бюджетного кодексу України

Серед них - створення боргового агентства.

Рада проголосувала за зміни до Бюджетного кодексу України
Фото: Макс Требухов

Верховна Рада України на засіданні 14 листопада проголосувала за законопроєкт "Про внесення змін у Бюджетний кодекс України", схваливши, зокрема, створення боргового агентства.

За прийняття документа в цілому проголосували 282 народних депутати, передають "Українські новини".

Зараз формуванням і реалізацією управління державним боргом і гарантованим держборгом займається Міністерство фінансів. Відзначають, що ефективність цієї моделі стримується необхідністю тривалого узгодження управлінських рішень, від оперативності прийняття яких залежить реалізація боргової політики.

Очікують, що передача цих функцій агентству підвищить довіру інвесторів і прогнозованість процесів управління державним боргом у довгостроковій перспективі. Також ці зміни дадуть борговому агентству інституційну спроможність, що дозволить більш комплексно й ефективно застосовувати інструменти з управління державним боргом, а завдяки цьому потреби уряду в фінансових ресурсах будуть забезпечуватися на найбільш вигідних для країни умовах і з урахуванням довгострокових ризиків.

Також новий орган одержить право використовувати вдосконалені механізми управління ліквідністю, застосовуючи сучасні ринкові інструменти.

Фото: facebook.com/minfin.gov.ua

Крім цього, прийняті зміни до Бюджетного кодексу України передбачають збереження 25% надходжень від акцизного податку на паливо в дохідній частині місцевих бюджетів. Раніше передбачали, що всі надходження від акцизного податку на паливо в 2020 році будуть спрямовуватися в Дорожній фонд. У 2019 році чверть таких надходжень залишалася в місцевих бюджетах.

Нагадаємо, також на засіданні парламенту було прийнято проєкт державного бюджету на 2020 рік у другому читанні та в цілому.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram