ГоловнаЕкономікаБізнес

На Житомирській трасі біля Києва встановили перші комплекси Weight-in-Motion

Один встановили біля повороту на Капітанівку, інший - у Калинівці.

Фото: facebook.com/weightinmotion

На автомобільній дорозі М-06 (Київ - Львів - Чоп) встановили перші комплекси для автоматичного зважування під час руху Weight-in-Motion

Їх презентація відбулася в п'ятницю, 20 вересня, повідомила пресслужба "Укравтодору".

Один встановили біля повороту на Капітанівку, інший - у Калинівці.

Фото: facebook.com/weightinmotion

Фото: facebook.com/weightinmotion

"Ми впроваджуємо європейські механізми зважування вантажівок під час руху, який передбачає цілодобовий моніторинг руху, автоматичну фіксацію низки порушень правил дорожнього руху, а також отримання комплексної інформації про інтенсивність руху і склад транспортних потоків, необхідної для планування ремонтно-будівельних робіт", - прокоментував запуск WiM- комплексів в.о. голови "Укравтодору" Славомир Новак, відставку якого напередодні анонсував міністр інфраструктури Владислав Криклій.

Сам міністр також був присутній на презентації. Він сказав, що комплекси Weight-in-Motion дозволять значно поліпшити процес моніторингу за перевантаженими транспортними засобами і зберегти українські дороги від інтенсивного руйнування.

Усього в рамках пілотного проєкту WiM-комплекси планують встановити біля Києва в шести місцях на основних трасах М-01 (Київ - Чернігів - Нові Яриловичі), М-03 (Київ - Харків - Довжанське), М-05 (Київ - Одеса), М-06 (Київ - Львів - Чоп), М-07 (Київ - Ковель - Ягодин). У чотирьох локаціях вимір буде здійснюватися в обох напрямках руху, в двох - тільки в бік Києва.

Згідно з планами "Укравтодору", система WIM повинна стати частиною загальної системи ІТС (інтелектуальні транспортні системи), яку почнуть утілювати в 2019 році. Вона включає Traffic Control (контроль трафіку), Automatic Speeding Control (автоматичний контроль швидкості), Tolling (контроль руху вантажівок і збору оплат від вантажівок), WiM (зважування вантажівок під час руху).

Нагадаємо, на початку вересня 2019 року Верховна Рада затвердила закон про автоматичний габаритно-ваговий контроль за допомогою комплексів зважування вантажівок під час руху (Weight-in-Motion).

За перевищення габаритно-вагових норм на рівні 5-10% на власника автомобіля буде накладатися штраф у розмірі 500 неоподатковуваних мінімуму доходів громадян; 10-20% - 1000 мінімумів; більш ніж 20% - 2000 мінімумів. Надходження від штрафів підуть у Дорожній фонд.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram