ГоловнаЕкономікаДержава

На ринку електроенергії є тільки державна монополія "Енергоатому" - Котко

Частка виробництва "Енергоатому" в загальному обсязі електроенергії перевищує 50%.

На ринку електроенергії є тільки державна монополія "Енергоатому" - Котко
Фото: Л.Кучер

На українському ринку електроенергії ознаки монополії має лише одна компанія – державний "Енергоатом", частка виробництва якого в загальному обсязі електроенергії перевищує 50%. Про це сказав голова Першої енергетичної асоціації України Василь Котко в ефірі телеканалу ZIK, коментуючи заяву бізнесмена Ігоря Коломойського про необхідність демонополізувати ринок електроенергії.

"Дійсно, частка державних компаній дуже висока, але державні компанії і монополізація – це трохи різні речі. Чому? Тому що державні компанії теж можуть бути монополіями. Повертаємось, знову-таки, до того, чи є у нас проблеми з монополіями на ринку електроенергії? Фактично ознаки монополії має одна компанія, це "Енергоатом". Частка його виробництва більш ніж 50%. Решта компаній не мають навіть ознак монополізму", – пояснив Котко.

На думку експерта, заяви про монополізацію ринку електроенергії в Україні якимись іншими компанія, крім державних, є міфом. До того ж наявність у компанії "Енергоатом" ознак монополізму не є проблемою, якщо вона не зловживає своїм монопольним становищем.

"Але ознаки монополізму – це, знову-таки, жодної шкоди поки що не завдають нікому. І ніхто не займається компаніями до тих пір, поки вони не зловживають своїм монопольним становищем. Тож це питання роздуте у нас, таке міфічне, що у нас там монополізація велика і з цим треба боротися. Я кажу, це більше міф. Реальної проблеми з монополізацією я не бачу", – сказав Котко.

Нагадаємо, за даними Укренерго, в структурі виробництва електроенергії частка АЕС складає 53,4%, гідро – 8%, ТЕС ДТЕК – 21%, ТЕС "Центренерго" та "Донбасенерго" – 8%, ТЕЦ і КУ – 6,2%, ВДЕ – 3%.

Раніше експерт Українського інституту майбутнього Андріан Прокіп висловив думку, що заяви олігарха Ігоря Коломойського про монополію на ринку електроенергії безпідставні та не підкріплені жодними доказами.

 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram