ГоловнаЕкономікаФінанси

Депутати зобов'язали фінустанови вказувати реальну вартість продуктів і послуг

Рада вирішила посилити захист прав споживачів фінпослуг.

Депутати зобов'язали фінустанови вказувати реальну вартість продуктів і послуг
Фото: Макс Требухов

Верховна Рада прийняла в другому читанні і в цілому законопроєкт №1085-1, який зобов'язує фінансові установи розкривати на своїх сайтах і в рекламі інформацію про реальну вартість своїх продуктів і послуг.

За нього проголосували 309 депутатів.

У законі про фінансові послуги прописали, що поширення недобросовісної реклами, де немає умов надання послуг, чи вони прописані надто дрібним шрифтом, чи приховані в інший спосіб, який заважає візуальному сприйняттю, заборонене.

Фінансова установа зобов'язана розкривати інформацію про вартість, ціни/тарифи, розмір плати (відсотки) на своєму сайті і в місці надання послуг.

Відповідні зміни також вносяться у статтю 156-1 Кодексу про адміністративні правопорушення.

Надання споживачеві фінансової послуги неповної інформації про її вартість буде каратися штрафом у розмірі від 50 до 200 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

У пояснювальній записці до законопроєкту сказано, що задекларована банком номінальна процентна ставка споживчого кредиту часто виявляється набагато нижчою від реальної ставки. В одному випадку номінальна ставка становила 10%, реальна - 75%, а з урахуванням додаткових і супутніх послуг - 155%.

"У результаті споживач не здатен реально оцінити свої фінансові можливості для виконання кредитних зобов'язань, що призводить до збільшення рівня кредитного ризику, збитків і втрат капіталу фінансових установ, соціальної напруги в суспільстві, акцій протесту", - йдеться в документі.

Ухвалення законопроєкту - один з пунктів співпраці з Міжнародним валютним фондом, передбачений меморандумом про економічну і фінансову політику в рамках програми stand-by, який регулює повноваження державних органів і принципи захисту прав споживачів фінансових послуг, а також визначає відповідальність фінансових установ за порушення таких прав.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram