ГоловнаКультура

У Львові знайшли фільм першого українського кіномитця Галичини про гуцулів

Невідому досі стрічку "З народних джерел" виявили в квартирі, де жив Юліан Дорош.

У Львові знайшли фільм першого українського кіномитця Галичини Юліана Дороша. Фільм "З народних джерел" ("З народних витоків") режисер зняв про гуцульських майстрів в кінці 60-х - поч. 70-х.

Плівку з фільмом знайшли в квартирі Дорошів, на вул. Левицького у Львові. Тепер знахідку планують оцифрувати і представити громадськості, пише ZAXID.NET.

Квартира, де більшу частину свого життя прожив кінохудожник і фотограф Юліан Дорош, а потім і його син - мистецтвознавець Андрій Дорош, після смерті останнього в 2009 році перейшла у власність міста. Тепер тут планують відкрити музей.

Юліан Дорош
Фото: photo-lviv.in.ua
Юліан Дорош

Нещодавно родичка Дорошів Тетяна Крушельницька запросила в квартиру дослідників. Випадково натрапили на невідому плівку.

На плівці - чорно-білі і кольорові кадри. Гуцульські майстри роблять покривала, сирних коників, пишуть писанки, ліплять і все упереміш з видами Карпат. У фіналі - Косівський базар в кольорі. Тільки закінчиться карантин, фільм представлять в Національному музеї, а далі, за бажанням родичів, його викладуть у вільний доступ.

У квартирі Дорошів планують зробити музей. За словами Тетяни Крушельницької, там все залишилося так, як було за життя господарів. Зараз це приміщення належить місту, але фонд комунального майна повинен передати його до Національного музею ім. Андрея Шептицького.

До слова, під час роботи над журналістським сюжетом в квартирі Дорошів знайшли непроявлені фотоплівки

Юліан Дорош (1909-1982) - український фотограф-художник, піонер української кінематографії і етнограф. Автор понад 12 тис. унікальних кадрів про народне мистецтво Галичини. Його вважають одним із засновників Українського фотографічного товариства. З 1932 року він виконував обов'язки редактора журналу "Критика", а також був одним з редакторів журналу "Світло і Тінь".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram