ГоловнаКультура

З кандидатурою міністра культури визначаться наступного тижня, - ОП

До кінця цього тижня в ОП хочуть сформувати список з трьох остаточних кандидатів.

З кандидатурою міністра культури визначаться наступного тижня, - ОП
Фото: LB.ua

Наступного тижня може бути визначено, хто буде наступним міністром культури. До кінця поточного тижня в Офісі президента хочуть сформувати шорт-лист з трьох кандидатів.

Про це в коментарі LB.ua повідомив заступник глави Офісу Президента Юрій Костюк.

При цьому він відмовився називати конкретні прізвища кандидатур, які розглядаються на пост. "Ми думаємо не тільки про міністра, а про команду загалом", - додав Костюк.

Він розповів, що в ОП проводять консультації з "великим колом" представників культурного середовища і просять, щоб кожен порекомендував кандидатів в міністри.

"З одного боку, в галузі є багато хороших фахівців, які проявили себе як менеджери - вони є відмінними фахівцями в своєму напрямку, - коментує Костюк. - Але ми розуміємо, що міністр повинен розбиратися в предметі більш широко - якщо не детально, то хоча б мати уявлення про те, як функціонують різні сфери. Це не найпростіше завдання".

Він додав, що "кадровий голод", про який говорив президент Володимир Зеленський, "присутній".

Згідно з повідомленнями від джерел LB.ua, на пост міністра культури, серед інших, раніше розглядали ключових менеджерів в сфері - Юлію Синькевич (генпродюсер Одеського кінофестивалю, фаворитка конкурсу на пост глави Держкіно), Володимира Шейка (гендиректор Українського інституту), Івана Козленка (Гендиректор Центру Довженка), Лілію Млинарич (засновниця фестивалю Jazz Коктебель), Павла Гудімова (власник Я Галерея)

Також, відповідно до джерел, на посаду міністра культури претендує театральний режисер Слава Жила, недавно фігурував у скандалі з приводу насильства в театрі. Актриса Оксана Черкашина виклала в мережу скріншоти з пропозицією участі в новому проєкті, розкритикувавши його за образливий тон. Жила вибачився і заявив, що скріншоти вирвані з контексту. У театральному середовищі тривають дискусії щодо насильства на сцені і за лаштунками.

Крім того, одним із ймовірних кандидатів називають Олександра Ткаченка, народного депутата від "Слуги народу", главу парламентського комітету з питань гуманітарної політики. Сам Ткаченко в коментарі LB.ua заявив, що "вперше чує" про таку пропозицію і зазначив, що, на його погляд, Світлана Фоменко повинна зайняти цей пост, "з огляду на всі нинішні виклики щодо фінансування, збереження культурної спадщини і розвитку креативних індустрій".

Світлана Фоменко – тимчасова виконувач обов'язків міністра культури. Була заступницею у Володимира Бородянського та Євгена Нищука. Сам Володимир Бородянський відмовився очолити міністерство культури після того, як його відокремили від новоствореного після зміни влади Міністерства культури, молоді і спорту. Тепер воно називається Міністерство культури і інформаційної політики.

Раніше серед кандидатів на пост міністра культури фігурувала Світлана Долеско, одна з власниць ТОВ "Докас", що займається будівництвом, гендиректор "Центру української культури та мистецтва". 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram