ГоловнаКультура

Виставку портретів Тараса Шевченка в київському метро закрили через вандалізм

"Ми очікували негативної реакції, але сподівалися на цивілізований діалог", - кажуть організатори виставки.

Виставку портретів Тараса Шевченка в київському метро закрили через вандалізм
Фото: facebook.com/bonarchy

Виставку "Квантовий стрибок Шевченка. Метро", яка проходила на станції метро Тараса Шевченка в Києві, закрили після акту вандалізму.

Про це повідомляють на сторінці Національного музею Тараса Шевченка в фейсбуці.

"Цими вихідними велику частину постерів виставки знищила молода людина, озброєна ножем, - повідомляють в музеї. - За 10 днів експонування виставки організатори отримали сотні позитивних відгуків від відвідувачів. Радість упізнавання, несподівані паралелі, сміх, гарний настрій і бажання прочитати / перечитати Шевченка - основний меседж цих повідомлень. Не обійшлося без негативних коментарів, ми очікували такої реакції, але сподівалися на цивілізований діалог".

У музеї відзначають, що акти вандалізму, подібні до того, що, ймовірно, здійснив активіст Юрій Павленко, не тільки порушують закони України, а й "суперечать спробам створення мультикультурного простору, штовхають нас до тоталітарного мистецтва, коли окрема група людей вирішує, яке мистецтво має право на існування, а яке є "дегенеративним" або "неправильним".

Рішення достроково закрити виставку зумовлене побоюванням за безпеку пасажирів київського метро.

Нагадаємо, виставка "Квантовий стрибок Шевченка" представляла ілюстрації Олександра Грехова, де Тарас Шевченко поставав у відомих поп-образах. Виставка мала тривати до 10 березня.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram