Як за рік ми зробимо Ірпінь найчистішим містом України

Ми прийняли нові правила благоустрою, розмежували територію міста та закріпили за кожною ділянкою відповідального. А тепер запроваджуємо нову систему контролю за дотриманням порядку в Ірпені.

Фото: Надано автором

Роками в Ірпені звичними були гори сміття на вулицях, заліплені оголошеннями стовпи і дерева, засипані недопалками клумби і завалені пляшками та шприцами зелені зони. Не додавали привабливості місту і старі кіоски на вулицях, і ями з калюжами на дорогах.

За перший рік роботи нашій команді вже багато чого вдалося змінити. Ми упорядкували зелені зони, установили сміттєві урни та рекламні тумби, яких ніколи раніше не було в місті. Упорядкували вивіз сміття, прибрали неохайні кіоски та несанкціоновану рекламу. Ремонтуємо дороги і тротуари, розпочали будівництво водовідведенння, розуміючи, що калюжі не лише не прикрашають місто, а й спричиняють значний дискомфорт його жителям.

Тепер пішли далі: прийняли нові правила благоустрою в Ірпені (старі були затверджені ще у 2008 році і вже давно не відповідали сьогоднішнім потребам міста). За основу взяли типові правила благоустрою та досвід одних з найкращих міст України – Києва та Львова.

У правилах прописано порядок утримання об’єктів і територій, вимоги до утримання зелених насаджень і поводження з побутовими відходами. Обумовлено порядок розміщення та утримання реклами, різних споруд, отримання дозволів на виконанні робіт на території комунальної власності. Передбачено порядок проведення різних заходів. І що особливо важливо для жителів центральної частини міста – регламентовано дотримання тиші.

Фото: Надано автором

До нових правил розроблено нове розмежування території міста. З 2008 року багато чого змінилося: з’явилися нові офіси, нові орендарі та власники. Раніше чіткого розмежування та закріплення територій не існувало, і тому важко було пред’являти претензії безвідповідальним керівникам за недотримання порядку. Тепер кожен керівник буде знати, за яку територію він відповідає, і в разі порушень правил благоустрою відповідатиме згідно статті 152 Кодексу України про адміністративні правопорушення. Визначено і механізм відшкодування збитків, заподіяних об’єктам благоустрою.

Та чи не найголовніше – ми визначили нові способи контролю за дотриманням стандартів благоустрою. Крім звичної практики, контролювати порядок на вулицях міста буде Муніципальна варта. У цілодобовому режимі працюватиме гаряча лінія, на яку кожен мешканець нашого міста зможе повідомити про порушення благоустрою. Зараз відпрацьовується механізм швидкого реагування. Маємо надію, що вже навесні місто відчує результат нововведень.

Володимир Карплюк Володимир Карплюк , засновник Фонду відновлення Ірпеня
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram