ГоловнаБлогиБлог Виктора Неганова

Укриття від реєстрації заяв про злочини та безпорадна київська статистика

Начальник ГУНП м. Києва Андрій Крищенко у 2016 році заявив журналісту: «Если ты не хочешь у людей принимать заявления, то как ты будешь вообще раскрывать преступления? За такие факты увольняем достаточно жестко».

Але за гучними словами начальника ГУНП – тихий саботаж його підлеглими за мовчазною згодою вимог статті 214 КПК України (щодо обов’язковості внесення протягом доби матеріалів заяви до ЄРДР) і звичайно жодних звільнень.

За даними Державної судової адміністрації лише за 6 місяців 2016 року у м. Києві судами зобов’язано слідчих внести 1681 заяв про злочини – Шевченківський та Печерські районні управління у лідерах. При тому що подано громадянами до судів за півроку було понад 10 тисяч скарг на бездіяльність слідчих різних органів досудового слідства (переважно поліції) у м. Києві. Аналогічно з 650 розглянутих суддями скарг громадян на незаконні постанови слідчих про закриття справ – задоволено, тобто скасовано лише за 6 місяців 2016 року 418 постанов слідчих у м. Києві.

Сам я декілька разів у 2016 році на власному досвіді зіштовхнувся з такими незаконними діями слідчих органів поліції і прокуратури Києва. Проте через суди слідчих було зобов’язано внести до ЄРДР 3 мої заяви про вчинення злочинів: головою Нацдержслужби України К. Ващенком та керівником відділу економіки слідчого управління ГУНП у м. Києві полковником А.С. Лубяним, якій не задекларував свій недешевий позашляховик Lexus LX570. У подальшому екс-податківця та вже й екс-поліціянта Лубяного ще було внесено до реєстру «люстрованих» осіб Мінюсту, яким взагалі заборонено обіймати державні посади.

Не маючи на меті перегрузити читача статистичними даними від Генеральної прокуратури України результатів «роботи» головного управління Нацполіції у м. Києві нижче приведу лише 2 таблиці.

У підрозділах поліції м. Києва у 2016 році знаходилося (було зареєстровано) майже 230 тис. кримінальних проваджень, що на 10 відсотків більше ніж у 2015 році. При цьому до суду з них було направлено 6400 проваджень, що на 10 відсотків менше ніж у 2015 році. У процентних відношеннях - 2.7% (6400*(100%)/230000) кримінальних проваджень від зареєстрованих у м. Києві у 2016 було направлено до суду. Проте статистика рахує відсоток направлених до суду від кількості зареєстрованих мінус закінчених(закритих) і це склало аж 6.4% справ, які було направлено з обвинувальним актом до судів. Враховуючи, що у Тернопільській та Житомирській областях цей відсоток склав 29 та 24 відсотків відповідно – якість роботи поліції Києва можна оцінювати як ¼ від якості роботи зазначених обласних управлінь. Ну і звичайно показники направлення справ до суду ГУНП у м. Києві – найгірші в Україні, друга з кінця – Миколаївська область, третя – Одеська !

Залишок незакінчених кримінальних проваджень у Києві виріс з 76 тис. справ у 2015 році до 116 тис. справ у 2016 році – тобто більш ніж на 50 відсотків, що свідчить про те, незадовільний стан організації роботи слідства поліції м. Києва.

Отже, працюючи з зазначеними статистичними даними від Генеральної прокуратури України, Державної судової адміністрації як фахівець-математик та виходячи з власного досвіду бездіяльності ГУНП у м. Києві, вимушений прийти до висновку щодо наявності провальних результатів роботи за підсумком 2016 року. В першу чергу це стосується відсутності фахових організаційних навиків відносно нових(з грудня 2015 року) керівників поліції Києва. Концентрація на суб’єктивних точкових питаннях у збиток від системної організаційної та планової роботи збоку керівників окремих територіальних управлінь поліції призводять до того, що громадяни, які стикаються з безпорадністю слідчих, оперативних працівників і їх керівництва під час розслідування злочинів «на землі» зневіряються щодо результативності заходів реформування, які здійснюються під патронатом МВС України.

В такий ситуації у 2017 році новим керівництвом Національної поліції мають бути здійснені належні кадрові висновки, бо в інакшому випадку ситуація з розслідуванням злочинів у м. Києві буде лише погіршуватися.

Виктор Неганов Виктор Неганов , Голова громадської організації "міський рух на захист прав громадян "Народний Контроль", кандидат юридичних наук
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram