ГоловнаБлогиБлог Тимура Чмерука

Український бізнес VS корупція та економічний популізм влади

Корупція для України є не лише системною державною проблемою, викликом для її економічного зростання і функціонування сприятливого бізнес клімату. Сьогодні в багатьох випадках ми живемо у пострадянській матриці мислення. Саме ця матриця будучи основою в різних інститутах управління держави і не дає розвиватися економіці, плюс те, що у політиці більше половини істеблішменту мислить "власною кишенею" прикриваючись меседжами популізму, як економічного так і політичного. Я не бачу сьогодні реальних, системних продуманих змін зі сторони державної влади, податкової інстанції.

Фото: 112.ua

Зараз податкова може маніпулювати звітами підприємців, як схоче. Припустимо в аспекті витрат, сьогодні, навчання працівників - це нормальна практика, проте завтра, податковий інспектор може бути вже не впевнений у цьому (бо має план збору податків), і починаються вимагання та суди. Відтоді підприємство постійно знаходиться в оборонній позиції, витрачає колосальні кошти на фінансові аудити та утримання менеджменту.

Незбалансовану, корупційну податкову систему можна проаналізувати і по інших прикладах. Уявіть будь-ласка, якщо ви будуєте житлові квартали, щодня зустрічаєтесь з питаннями рейдерства, вимагань псевдопартіотичних груп, які й документів дозвільних не бачили ні разу в житті, коли система дозволів радянська та заплутана.... Чи не будете ви зацікавлені в прозорих умовах ведення бізнесу? Уявіть, що ви приходите до інвестора і прямо і відкрито говорите скільки дивідендів він отримає уже з врахуванням податку на виведений капітал. Всі хочуть легального доходу, я вже не кажу про реальних західних інвесторів та партнерів які стикаються з нашим податковим натиском.

Країні потрібні суттєві надходження, а їх не може створити тиск та "норми зборів" (не кажучи про бандитизм та корупцію). Або нові можливості для ведення бізнесу, або потрібно пакувати валізи. Тому ми з однодумцями-підприємцями ініціювали системну адвокаційну кампанію в підтримку законопроекта про податок на виведенний капітал, замість коррупційного податку на прибуток. До кампанії (b2future: Бізнес за майбутнє) долучилися вже понад 250 представників бізнесу по всій країні, і це не просто підписи, це конкретний проект найбільш проактивної та дієвої частини суспільства. Компанія ведеться відкрито і прозоро, без кулуарних політичних ігор, що також всім імпонує. Бізнес втомився від нескінченних «договорняків». Бізнес хоче можливості розвитку, тому ми включилися в кампанію і налаштовані на проведення законопроекту про податок на виведений капітал вже в цьому році.

Що для мене податок на виведений капітал та який сенс домагатися його узаконення на офіційному рівні?

Податок на виведений капітал простий та зручний - ти платиш не з абстрактного прибутку, а з виведених коштів (дивідендів наприклад), всі інвестори мають легальний, прозорий, безпечний дохід.

Найголовніше, аби в Україні розпочався ґрунтовний економічний розвиток. Для цього необхідна структурна і змістовна зміна податкової системи. Я веду мову звісно про стратегію розвитку середнього бізнесу, що є основою розвитку у всіх цивілізованих країнах. Ліберальна податкова реформа для середнього бізнесу, - це безумовно зміна моделі, тому більшість бізнесу її і підтримає.

Тимур Чмерук Тимур Чмерук , Партнер міжнародної інвестиційної компанії «Base capital management», підприємець
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram