ГоловнаБлогиБлог Тараса Кременя

Лінгвоцид на окупованих територіях може зупинити тільки перемога України

Сейм Литви визнав вивезення українців до росії депортацією українського народу та закликав міжнародну спільноту домагатися відповідальності за ці злочини. У резолюції засуджується той факт, що понад мільйон цивільних осіб вигнано зі своїх будинків і примусово депортовано до росії або на підконтрольні їй території, щоб "знищити українську ідентичність". Раніше українські, польські, естонські, латвійські, литовські, канадські, чеські, ірландські парламентарі ухвалили рішення, якими визнали масштабну війну в Україні, яку розв’язала росія, геноцидом українського народу.

Одним із методів знищення української ідентичності, який рф – правонаступниця червоної каральної машини – застосовує на окупованих територіях, є лінгвоцид – свідоме, цілеспрямоване нищення української мови як головної ознаки етносу. Така неозагарбницька поведінка кремля активізувалася 2014 року, відколи росія тимчасово окупувала частину наших Донецької, Луганської областей і Крим. Те, що відбувається в Україні з 24 лютого, – чергове перевтілення “русского міра”: людиноненависницького і злочинного.

Ми бачимо, як на тимчасово окупованих територіях знищують шкільну освіту, спалюють книжки, переслідують вчителів, вишукують списки активістів, викрадають директорів шкіл, театрів і проректорів університетів, створюють гетто в окупації, викрадають дітей, депортують родини, вводять посади “політруків”, формують загони “юнармійців”, примушують йти до лав терористичних угруповань, видають паспорти. Асиміляція, зросійщення, лінгвоцид, знищення – все це засуджені світом найбільші злочини. Геноцид українського народу.

У питаннях захисту України та, безперечно, державної мови як основи ідентичності нас підтримує весь цивілізований світ. “Мова є інструментом влади та панування. Нею держава проводить уявні кордони, – так влучно написав німецький журналіст Флоріан Кулмас У “Новій цюрихській газеті” про силу і роль української в нашій державі.

Наразі західні медіа проводять історично-лінгвістичні дослідження численних спроб русифікації українців. Скажімо, спробу знайти відповідь на запитання, в чому сила української мови під призмою сьогоднішньої війни, зробила для видання “Політика” польська журналістка Агнешка Кшемінська у статті “Незламна українська мова. Як вона пережила жорстоку русифікацію?”

Цікаво про український “мовний фронт” написала чеська журналістка Катержина Грунтова. Вона, зокрема, звернула увагу на суттєвий фактор, – ми поміняли англо-латиномовне звучання як назви України, так і міст, зокрема, й Києва, відповідно до українського, а не російського звучання.

Водночас, іноземних журналістів обурює сам факт спроб путіна знищити українську самобутню націю.

“Вони намагаються знищити ідентичність України”: русифікація Путіна набирає обертів за 100 днів війни. Передовсім це стосується видачі російських паспортів, змін до навчальних програм у школах, запровадженні російського рубля, про що повідомляє Independent.

“Радіо Свобода”, аналізуючи ситуацію в окупованих Мелітополі, Маріуполі та Херсоні, зазначає, що в районах України, окупованих російськими військами, набирають шалених обертів зусилля з “русифікації”. Вони включають мобільні телевізійні блоки, які транслюють російські новинні канали на великих екранах; організовують “літні” школи для підготовки дітей до російської шкільної програми; відкривають філії російських банків; вводять перехід на російські рублі та російські паспорти, що здійснюється в окупованому Криму за спрощеною процедурою.

Про необхідність Заходу підтримати український суверенітет і стримати росію від будь-яких подібних нападів на європейські країни в майбутньому зазначає Financial Times.

“Окупанти зайняті “русифікацією” зайнятих територій – нав’язуванням російської мови в школах, взяттям під контроль ЗМІ та призначенням маріонеток номінальним керівництвом місцевих адміністрацій. Українці хочуть боротися і їм потрібна наша постійна підтримка – передові озброєння та дедалі жорсткіші санкції проти Росії”, – резюмує автор статті у Financial Times.

Війна росії проти України – це війна на національне винищення. Кремль не приховує своєї мети знищити культурну та національну ідентичність. В окупованих частинах України російські війська створили “фільтраційні табори”, в яких допитують українців і примусово депортують до росії. Знищують українську культуру, атакуючи історичні місця, грабують музеї, спалюють книги. Російські злочини в Україні є проявом національної політики. Тому ті, хто закликає Україну відмовитися від частини території, повинні визнавати наслідки. Мільйони людей ніколи не повернуться до своїх домівок. Тисячі мирних жителів убито, закатовано і зґвалтовано. Дітей забрали у батьків. Професори, викладачі, письменники, журналісти, громадські лідери, місцеві активісти та будь-хто інший, кого путін асоціює з “нацистською” (читай: українською) ідентичністю, ймовірно, будуть переслідувані і, можливо, ув’язнені або депортовані. Мовчазне сприйняття подальшої російської окупації України означало б неминучі морально-етичні наслідки, включаючи звірства. На цьому наголошують в Foreign Affairs у статті “В Україні не буде миру за будь-яку ціну”.

Її автори зауважують: “Поки українці готові боротися за свою батьківщину і всю Європу, обов’язок Заходу – підтримувати їх. Мир може здатися привабливою темою для розмови, але українці знають, що це не може бути за будь-яку ціну. Західні політики повинні прислухатися”.

Якби не героїзм українського народу, світ виглядав би зовсім інакше. Україна справді врятувала світ. Таку істину стверджують чимало іноземних та українських аналітиків.

Зокрема, А.Лозинський у Kyiv Post пише:

“Ця війна має бути завершена, і вона повинна стати переможною для України. Масштаби і темпи реконструкції мають повторити те, що було в Німеччині та Європі після Другої світової війни. Мало хто з нас може усвідомити, наскільки Європа було зруйнована як нацистами, так і Червоною армією. Отже, Україну потрібно буде перебудувати як європейську країну, якою вона є, і так само надати їй подібний план Маршалла”.

Із твердженнями іноземних медіа важко не погодитись. Однак, як би не старалась агресивна москва, нашу ідентичність і національну свідомість, що, здається, закріплена в повітрі й просякнула увесь наш український простір, відібрати неможливо.

У війні за національну ідентичність ми здолаємо ворога тільки зі зброєю в руках.

З вірою в ЗСУ та кожного громадянина.

Тарас Кремінь Тарас Кремінь , Уповноважений із захисту державної мови, народний депутат України VIII скликання
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram