ГоловнаБлоги

Аграрна приватизація: краще все ж таки рано, ніж пізно

Активізація економічної діяльності в агропромисловому комплексі неможлива без масштабного роздержавлення підприємств галузі. Про це я неодноразово говорив і повторювати не стомлююся.

Фото: EPA/UPG

Проведена минулого тижня нарада в Міністерстві щодо складання фінансових планів державних підприємств на 2016 рік та стану справ з виплати заробітної плати ще раз довела: ДП якнайшвидше повинні перейти у приватні руки.

Рахуйте самі: станом на 26 лютого, Міністерством аграрної політики та продовольства України отримано 90 проектів фінпланів на 2016 рік з понад 90 активних підприємств, які входять до сфери управління відомства, із них затверджено лише 32 фінансових плана.

Чому така невтішна статистика? Практично усі проекти фінансових планів не відповідають вимогам та методичним рекомендаціям по розробці фінансового плану, затвердженими наказом Міністерства економічного розвитку і торгівлі України від 02 березня 2015 року №205 та неодноразово повертались міністерством на доопрацювання.

Я та мої колеги не раз наголошували, що керівники ДП повинні не тільки забезпечити розробку і подання проектів фінансових планів, але і забезпечити їх якість. На жаль, слова пролетіли повз вуха більшості керівників.

Погодьтесь, це реальний доказ того, що у власності Міністерства має бути нуль державних підприємств, адже планові показники фінансово-господарської діяльності ДП дуже важливі, бо закладають основу для подальших розрахунків під час формування державного бюджету України.

Звичайно, робота по забезпеченню затвердження фінансових планів державних підприємств, підпорядкованих Мінагрополітики, не припиниться, а Департамент роботи з персоналом та Департамент з управління державною власністю уже підготували у встановленому законодавством порядку матеріали на притягнення до дисциплінарної відповідальності (звільнення/догана) керівників, які халатно підійшли до такого важливого питання.

Серед тих, хто буде звільнений: виконуючий обов’язки директора державного підприємства «Одеська служба з активних впливів на гідрометеорологічні процеси» Руслан Коханов та директор державного підприємства «Племінний завод «Плосківський» Ігор Борисов.

Розглянуто питання про оголошення доган директору державного підприємства «Переяслав-Хмельницьке сільськогосподарське підприємство «Селекція-Сервіс» Анатолію Тертичному; виконуючому обов’язки директора державного підприємства «Науково-дослідний центр рідких мінеральних добрив» Ігорю Дяківу; директору державного підприємства «Шовкорадгосп «Баришівський» Володимиру Братку; директору державного підприємства «Волинське обласне сільськогосподарське виробниче підприємство по племінній справі у тваринництві» Василю Шуху; директору державного підприємства «Українська виробничо-наукова лабораторія імуногенетики» Михайлу Дідику; виконуючому обов’язки директора державного підприємства «Великолазівський» Василю Буцу; директору державного підприємства «Конярство України» Денису Птушко; директору ДП «Львівське» Василю Фірич; директору Державного багатопрофільного підприємства «Урожай» Олександру Шутову; директору ДП «Харківський завод шампанських вин» Андрію Малишу та першому заступнику директора ДП «Артемсіль» Валерію Захаренко.

Я навмисне перерахував усіх, щоб агропромисловий сектор знав своїх «героїв».

Невтішні ситуація і з заробітними платами на державних підприємствах. Станом на 1 січня 2016 року заборгованість із заробітної плати ДП, що належать до сфери управління Міністерства аграрної політики та продовольства, становить більше 11млн грн. (53 підприємства-боржника), у тому числі на економічно активних – майже 4 млн грн ( 34,5 % від загальної суми боргу).

З метою своєчасного виявлення негативних тенденцій і забезпечення оперативного прийняття управлінських рішень з питань погашення заборгованості із заробітної плати, єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування та обов’язкових платежів до державного та місцевих бюджетів Міністерством прийнятий наказ № 42 від 11.02.2016 р.

Наголошую, що керівники державних підприємств повинні забезпечити своєчасну виплату заробітної плати та погашення заборгованості на підприємствах, де вона існує, а також неухильне виконання вищезазначеного наказу. До керівників, які допустять порушення, пов’язані з виплатою заробітної плати, будуть вжиті заходи дисціплінарного стягнення, а відповідні матеріали будуть передані правоохоронним органам для вжиття заходів реагування.

Вважаю, що лише справжній господар зможе дати друге дихання виробничим процесам на державних підприємствах, тому вихід із ситуації єдиний - тотальна, безповоротна приватизація.

Олексій Павленко Олексій Павленко , Міністр аграрної політики та продовольства України (2014-2016)
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram