ГоловнаБлогиБлог Ольги Балицької

Сінний ринок у ретроспективі, або Як юридично коректно не допустити будівельну катастрофу

Трохи юризму напередодні травневих свят. За останні декілька днів отримала десятки запитань, звернень, вимог, прохань пояснити/обґрунтувати/довести відсутність de jure містобудівних умов щодо Сінного. Причому, як від простих громадян, активістів, журналістів, так і державних службовців поважних рангів.

Оскільки актуальність цього питання наразі досягла апогею, з метою уникнення непорозумінь маніпулювань, перекручувань та непорозумінь (юриспруденція, - справа тонка;)), публікую наступне.

Фото: Макс Требухов

To whom it may concern ...

/Особливо до уваги посадовців, що наразі "на розтяжці" та не знають, які рішення прийняти. Раджу завжди у таких ситуаціях діяти "по закону"; так легше і безпечніше, панове/

Отже, на території колишнього «Сінного ринку», площею близько 2 га відбувається одіозне будівництво житлово-офісного центру площею 113 тис. кв. м, 861 квартира, 9 тис. кв. м офісних приміщень, 2,5 тис. кв. м торгівельних точок.

Зазначений об’єкт будівництва знаходиться в історичній частині м. Києва, в зоні регулювання забудови І категорії, що є зоною суворого регулювання забудови, відповідно до Генерального плану розвитку м. Києва на період до 2020 р., затвердженого рішенням Київської міської ради від 28.03.2002 р. № 370/1804, рішення Виконкому Київської міської ради народних депутатів від 16 липня 1979 № 920 «Про уточнення меж історико-культурних заповідників і зон охорони пам'яток історії та культури в м. Києві», зі змінами та доповненнями внесеними на підставі розпорядження Київської міської державної адміністрації від 17 травня 2002 № 979.

Будівництво ведеться на трьох земельних ділянках, що перебувають у власності компанії СОЛІД БЛЮ АССЕТС ЛІМІТЕД (SOLID BLUE ASSETS LIMITED:

1. площею 0,1667 га (кадастровий номер 8000000000:88:174:015) на вул. Воровського, 15-А;

2. площею 0,4885 га (кадастровий номер 800000000:88:174:0038) на вул. Олеся Гончара, 38-Б;

3. площею 1,3264 га (кадастровий номер 8000000000:88:174:0048) на вул. Олеся Гончара, 48/2.

Підставою проведення робіт є дозвіл на виконання будівельних робіт: «Будівництво торговельно-офісно-житлового центру з підземним паркінгом на вул. Воровського, 15-А, вул. Олеся Гончара, 38-Б, вул. Олеся Гончара, 48/2 у Шевченківському районі м. Києва» від 24 грудня 2015 № ІУ 115153580802 (надалі – «Дозвіл»), виданого Державною архітектурно-будівельною інспекцією України замовникам будівництва – ТОВ «Емпоріум Пропертіз», компанії «СОЛІД БЛЮ АССЕТС ЛІМІТЕД» (SOLID BLUE ASSETS LIMITED).

Відповідно до положень Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності», дозвіл на виконання будівельних робіт видається, якщо замовник отримав містобудівні умови та обмеження забудови земельної ділянки, що є основною складовою вихідних даних на проектування об’єктів містобудування.

На жодну з трьох земельних ділянок містобудівні умови і обмеження забудови Департаментом містобудування та архітектури виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) не видавались.

Є інформація, що Департаментом містобудування та архітектури виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) видавались 2013 року в цьому районі містобудівні умови та обмеження забудови земельної ділянки іншій юридичній особі: Товариству з обмеженою відповідальністю «Орест» на земельну ділянку, що знаходилась за адресою: вул. Воровського (Бульварно-Кудрявська), 17, площею 1,9816 га (кадастровий номер 8000000000:88:174:0084). Ця земельна ділянка з 2014 року вибула з цивільного обороту, тобто вона не існує. Таким чином посилання на зазначені містобудівні умови і обмеження є нелегітимним.

Крім того, з метою уникнення маніпуляцій окремих осіб, необхідно зауважити:

1) відповідно до Порядку надання містобудівних умов та обмежень забудови земельної ділянки, їх складу та змісту (надалі – «Порядок») містобудівні умови та обмеження забудови земельної ділянки – документ що містить комплекс планувальних та архітектурних вимог до проектування і будівництва щодо поверховості та щільності забудови земельної ділянки, відступів будинків і споруд від червоних ліній, меж земельної ділянки, її благоустрою та озеленення, інші вимоги до об’єктів будівництва, встановлені законодавством та містобудівною документацією.

Отже, містобудівні умови та обмеження забудови земельної ділянки видаються та стосуються виключно однієї земельної ділянки, а не їх об’єднань, груп, частин, іншої території тощо.

2) відповідно до статті 29 Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності» та Розділу І Порядку, визначені виключні випадки збереження чинності містобудівних умов та обмежень, а саме:

- містобудівні умови та обмеження забудови земельної ділянки є чинними до завершення будівництва об’єкта не залежно від зміни замовника;

- чинність наданих містобудівних умов та обмежень забудови земельної ділянки не може бути зупинена у зв’язку з початком розроблення, внесення змін або оновлення містобудівної документації на місцевому рівні.

Збереження чинності містобудівних умов та обмежень забудови земельної ділянки у випадку поділу, об’єднання, виключення із цивільного обороту земельних ділянок та інших обставин законодавством не передбачено (що є логічним та відповідає сталій практиці земельних правовідносин.

Враховуючи зазначене, відповідно до комплексного аналізу загальних положень Цивільного кодексу України, Земельного кодексу України, статтей 24, 27 Закону України «Про Державний земельний кадастр», статті 14 Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень», статті 29 Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності», положень Порядку:

- у разі вибуття земельної ділянки з цивільного обороту, як об’єкта цивільних прав та закриття її реєстраційної справи – будь-які правочини щодо зазначеної земельної ділянки є нікчемними;

- використання містобудівних умов та обмежень забудови земельної ділянки, що вибула з цивільного обороту є незаконним, оскільки суперечить їх складу і змісту, по своїй суті, адже зазначений вид вихідних даних на проектування має індивідуально визначений (персоніфікований) характер.

Отже, зазначений Дозвіл негайно має бути скасований.

Не зважаючи на ці обставини, забудовником відбувається реалізація проекту будівництва на трьох земельних ділянках, за відсутності основної складової вихідних даних на проектування об’єкта містобудування, що є грубим порушенням містобудівного законодавства України.

ВИСНОВКИ

У зв`язку з цим, що ж має бути зроблено:

- перевірка містобудівних умов та обмежень забудови земельної ділянки за адресою: вул. Воровського (Бульварно-Кудрявська), 17;

- скасування містобудівних умов та обмежень забудови земельної ділянки за адресою: вул. Воровського (Бульварно-Кудрявська), 17;

- анулювання дозволу на виконання будівельних робіт «Будівництво торговельно-офісно-житлового центру з підземним паркінгом на вул. Воровського, 15-А, вул. Олеся Гончара, 38-Б, вул. Олеся Гончара, 48/2 у Шевченківському районі м. Києва» від 24 грудня 2015 за № ІУ 115153580802, оскільки на жодну з трьох земельних ділянок: площею 0,1667 га (кадастровий номер 8000000000:88:174:015) на вул. Воровського, 15-А; площею 0,4885 га (кадастровий номер 800000000:88:174:0038) на вул. Олеся Гончара, 38-Б; площею 1,3264 га (кадастровий номер 8000000000:88:174:0048) на вул. Олеся Гончара, 48/2, містобудівні умови і обмеження забудови Департаментом містобудування та архітектури виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) не видавались.

Всі ці повноваження є у ДАБІ, тому ми вже надіслали відповідні звернення від себе, а також аналогічні листи відправили окремі народні депутати.

Заохотити ДАБІ до свого прямого обов`язку можуть і мер міста Києва, і профільне міністерство, і Прем`єр-міністр України, і Президент України.

Отже, наведений вище текст стане вам у нагоді для подальшого використання.

Ольга Балицька Ольга Балицька , Депутат Київради, член постійної комісії Київради з питань містобудування, архітектури та землекористування
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram