ГоловнаПолітика

Мінкульт відхрестився від причетності до скандальної забудови Сінного ринку в Києві

Відомство відреагувало на звернення громадськості.

Мінкульт відхрестився від причетності до скандальної забудови Сінного ринку в Києві
Министр культуры Евгений Нищук
Фото: cultprostir.ua

Міністр культури Євген Нищук порадив меру Києва Віталієві Кличку доручити перевірку законності забудови Сінного ринку в Києві відповідним структурним підрозділам КМДА. Про це йдеться в листі мерові, копію якого має LB.ua.

Як сказано в документі, в Мінкульт надійшли численні скарги і звернення з приводу "порушення законодавства під час проведення будівельних робіт і можливих порушень містобудівних умов і обмежень забудови земельної ділянки по вул. Воровського 15а, Гончара 38б, Гончара 48/2 у Шевченківському районі Києва". При цьому Нищук нагадав, що, згідно із законом, Мінкульт відповідає за державну політику у сфері культури, мистецтв і кінематографії, охорони культурної спадщини і т.д. У той час як сферою містобудування керують Верховна Рада, Кабінет Міністрів й органи виконавчої влади.

"Відповідно до статті 6 Закону України "Про регулювання містобудівної діяльності", управління у сфері містобудівної діяльності здійснюється Верховною Радою України, Кабінетом Міністрів, Верховною Радою АР Крим, Радою міністрів АР Крим, центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері містобудування, центральним органом виконавчої влади, який реалізує державну політику у сфері містобудування, центральним органом виконавчої влади, який реалізує державну політику з питань державного архітектурно-будівельного контролю, іншими уповноваженими органами містобудування та архітектури, місцевими державними адміністраціями, органами місцевого самоврядування", - йдеться в документі.

При цьому він попросив Кличка доручити перевірку забудови Сінного структурним підрозділам КМДА.

"З огляду на значний суспільний резонанс і численні звернення громадськості Києва, з метою об'єктивної оцінки ситуації і прийняття відповідних управлінських рішень Міністерство культури просить доручити відповідним структурним підрозділам виконавчого органу Київської міської ради провести перевірку дотримання державних норм і правил під час забудови земельної ділянки по вул. Воровського 15а, Гончара 38б, Гончара 48/2 у Шевченківському районі Києва в частині забезпечення умов транспортно-пішохідного зв'язку, максимально допустимого відсотка забудови земельної ділянки, навантаження на інженерну та соціальну інфраструктуру, дотримання планових обмежень", - зазначив у зверненні Євген Нищук.

Як відомо, історико-містобудівне обґрунтування будівництва видає саме Міністерство культури. Документ розробляється вченими-архітекторами і узгоджується в Мінкульті. Це своєрідний висновок про проект будівництва. У ньому серед іншого зазначено, чи «вписується» певний проект у місцевість, чи відповідає він ареалу міста, з урахуванням історичних пам'яток, які розташовані поблизу. ІМО також містить граничні параметри будівель, які можуть бути побудовані в конкретному районі міста. Активісти не раз зверталися до прем'єр-міністра Володимира Гройсмана і мера міста Віталія Кличка з проханням забрати в Мінкульту цю функцію.

Нагадаємо, кияни та громадські активісти виступають проти зведення величезного житлового комплексу з 14 багатоповерхівок на місці забудови колишнього Сінного ринку в центрі Києва. Як компроміс забудовнику запропонували переглянути поверховість і щільність забудови, проте пропозицію громадськості і КМДА було відкинуто.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram