ГоловнаПолітика

Суд відпустив Мартиненка на поруки

Колишній депутат провів ніч у СІЗО.

Суд відпустив Мартиненка на поруки
Фото: Сергей Нужненко

Солом'янський районний суд Києва близько 10:30 в суботу продовжив засідання, на якому має бути обрано запобіжний захід для колишнього депутата Верховної Ради Миколи Мартиненка.

Про це повідомляє кореспондент LB.ua.

Мартиненко, який провів ніч у СІЗО, сидить біля адвокатів.

Оновлення 12:45. Суд пішов до дорадчої кімнати для винесення рішення, чи можна відпустити Мартиненка на поруки депутатів.

Оновлення 13:15. До будівлі Солом'янського райсуду приїхав заступник генерального прокурора, керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назар Холодницький.

Оновлення 13:30. У коментарі журналістам Холодницький сказав, що всередину суду заходити не збирається, щоб не давати підстав говорити про тиск на суд.

"[Судовий процес відбувається] цивілізованіше, ніж було з іншим підозрюваним [Романом Насіровим] місяць тому. Але слова, які довелося почути вчора з боку сторони захисту та інших громадських діячів у сторону прокуратури, в сторону суду у мене викликають занепокоєння. Ці фактичні погрози, умисне спотворення імен та прізвищ судді - дешевий популізм, спроба показати свою перевагу. Ми в своїй позиції впевнені, прокурори якісно виконують свою роботу і не ведуться на провокації", - сказав Холодницький.

Оновлення 14:32. Суддя Олександр Бобровник вийшов з нарадчої кімнати.

Він погодився відпустити Мартиненка на поруки народних депутатів і міністрів від "Народного фронту". Список поручителів налічує понад 20 осіб.

Нагадаємо, 20 квітня 2017 року НАБУ затримало колишнього нардепа Миколу Мартиненка та голову наглядової ради Одеського припортового заводу Сергія Перелому. Їм інкриміновано виведення 17,2 млн доларів з держпідприємства "Східний гірничо-збагачувальний комбінат".

Справа стосується постачання уранового концентрату на ДП "Східний гірничо-збагачувальний комбінат". За даними НАБУ, казахстанський постачальник продав 301 тонну сировини посереднику - австрійської компанії Steurmann - за 57,47 млн доларів, а СхідГЗК потім викупив його за 74,75 млн доларів. Steurmann пов'язана з Мартиненком.

Спеціалізована антикорупційна прокуратура просить суд заарештувати Мартиненка на два місяці з можливістю виходу під заставу 300 млн гривень. Для Сергія Переломи САП вимагає заставу 100 млн грн.

СхідГЗК - найбільше в Європі урановидобувне підприємство, єдине в Україні, яке забезпечує видобуток природного урану і виробництво уранового оксидного концентрату.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram