ГоловнаСуспільствоЖиття

Будівництво на місці Сінного ринку в Києві ведеться як мінімум з одним порушенням закону, - активісти

Громадськість чекає результату перевірки ДАБК.

Будівництво на місці Сінного ринку в Києві ведеться як мінімум з одним порушенням закону, - активісти
Проект строительства
Фото: Facebook/Сенной монстр Киевгорстроя

Будівництво спального кварталу з 14 багатоповерхівок на місці Сінного ринку в Києві ведеться як мінімум з одним порушенням закону. Про це в блозі на LB.ua написала громадський активіст Юлія Нікітіна. На сьогодні противники будівництва величезного житлового комплекту в центрі Києва очікують рішення ДАБК щодо наявності біля забудовника всіх дозвільних документів для ведення будівельних робіт. Таку перевірку, нагадаємо, ініціював мер міста Віталій Кличко 11 лютого. І, за словами Нікітіної, з документами в забудовника не може бути все в порядку, оскільки ділянки, на якій ведеться будівництво, за документами немає.

"Суть порушення, про яке знають і в КМДА, і в ДАБК, така. Для того, щоб отримати дозвіл на будівництво (головний документ для початку будівельних робіт), будь-який забудовник збирає безліч дозвільної документації. Одним з ключових документів у великому переліку є "Містобудівні умови і обмеження", які видаються Департаментом архітектури КМДА. Цей документ видано забудовнику в 2013 році і зараз є недійсним, оскільки виданий на земельну ділянку, якої немає на карті Києва", - пояснює Нікітіна.

"Кадастровий номер "ділянки-якої-нема", на яку київським департаментом архітектури видані "Містобудівні умови і обмеження" - 8000000000: 88: 174: 0084. Будь-який читач цього тексту може перевірити наявність такої ділянки в земельному кадастрі - і виявити, що в 2014 році вона припинила своє існування. Її розділили на три ділянки менші і визнали неіснуючими - так іноді роблять для того, щоб скинути з проблемного активу арешти, претензії та інші обтяжуючі обставини", - додала також вона.

І будівництво, за її словами, ведеться на цих трьох різних ділянках, на які "Містобудівні умови і обмеження" ніколи не видавалися.

"Те, як саме поведе себе в цій ситуації ДАБК, має дуже велике значення - і для розуміння того, хто саме є кінцевим бенефіціаром будівництва і для розуміння того, кому насправді ДАБК підпорядковується (формально є в цей час структурним підрозділом КМДА).

Варіантів всього два - або ця організація є ланкою в ланцюжку прикриття обурливого проекту, або ні. Сумлінна перевірка гарантовано виявить як мінімум одне істотне порушення закону, що є підставою для скасування дозволу на будівництво, про яке точно знають і в КМДА, і в ДАБК. А недобросовісна - не виявить нічого, як це, на жаль, часто буває", - резюмувала громадський активіст.

Нагадаємо, забудовнику Сінного ринку як пошук консенсусу з громадськістю КМДА пропонувала знизити щільність і висотність забудови. Однак представник забудовника заявив, що в них все в порядку з документацією, після чого будівництво лише інтенсифікувалося.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram