ГоловнаБлогиБлог Ірини Славінської

Знайти донорів крові за 2 хвилини: як платформа ДонорUA допомагає пацієнтам

9-річна Оленка чекає на складну операцію — видалення злоякісної пухлини печінки. Для проведення такої операції батьки дівчинки мають терміново знайти 7 донорів крові з третьою негативною групою. Контакти кількох донорів вони вже мають, бо за плечима в Оленки — курс хіміотерапії, переливання крові під час якого їй робили після кожної процедури. Донорів шукають серед знайомих, у соцмережах, на форумах. Хтось погоджується здати кров для дівчинки безкоштовно, хтось очікує грошей. Скільки ще триватиме лікування і скільки крові ще буде потрібно дитині — невідомо.

Таких історій — тисячі. Щороку в Україні у понад 1000 дітей діагностують онкозахворювання, лікування яких може потребувати до 50 процедур переливання крові. Ще більше таких пацієнтів — серед дорослих. Переливання потрібне і при багатьох інших операціях, у тому числі й термінових, коли на пошук донорів обмаль часу. Іноді лікарі вимагають знайти донорів і в тих випадках, коли трансфузія може й не знадобитися — для перестраховки.

Фото: dneprcity.net

Як швидко знайти безпечних донорів крові онлайн

Платформа ДонорUA уже 9 років розвиває в Україні системне добровільне безоплатне донорство крові. Наша мета — зробити так, аби запаси донорської крові були стабільними, й жоден пацієнт чи його родичі не мусили шукати донорів самостійно. Для цього кров щороку має здавати близько мільйона українців — наразі число регулярних донорів утричі менше.

Пацієнти, які потребують допомоги вже сьогодні, не можуть чекати таких глобальних змін. До того ж, повномасштабне вторгнення росії ще більше загострило потреби у крові. Проте ДонорUA, маючи базу потенційних донорів, точково допомагає пацієнтам, які звертаються до координаційного центру.

На сайті є анкета, на заповнення якої витрачається не більше 2 хвилин. Слід внести дані реципієнта та контактну інформацію, вказати, яких саме компонентів крові людина потребує та коротко описати ситуацію. Щойно заявка буде оформлена, координаційний центр розглядає її та надсилає сповіщення донорам, котрі мешкають у відповідному місті та мають потрібну групу крові. З моменту заповнення анкети до планування донації першого донора минає до 20 хвилин. За 9 років ДонорUA закрили понад 7000 таких запитів.

Інфекційна безпека: чому важливо залучати регулярних донорів крові

Системне донорство важливе не лише для того, аби пацієнти вчасно отримували кров, а і для того, щоби вона була безпечною. Існує ряд протипоказів до донорства, абсолютних та тимчасових, про які «стихійні» донори можуть не знати, або ж приховувати їх, аби отримати грошову винагороду.

Скажімо, якщо людина робила татуювання або мала незахищений статевий контакт, їй не можна здавати кров 6 місяців — лише після такого «карантину» можна бути певними, що тестування її крові на інфекції дасть стовідсотково правильний результат. Донора, на пошук якого родина пацієнта витратила не один день, можуть не допустити до здачі крові через низький гемоглобін чи інші фактори.

Коли ж ми говоримо про системних донорів, ми маємо на увазі людей, котрі здають кров регулярно, свідомо ставляться до свого здоров’я та усвідомлюють відповідальність перед реципієнтом. Саме такі донори є фундаментом спільноти ДонорUA, і завжди радо відгукуються на заклики допомогти. І що більше буде таких донорів, то ближчі ми до мети, коли жодне життя не опиниться під загрозою через брак запасів крові.

Аби залучити якнайбільше нових донорів, у червні цього року ми запустили кампанію #Розквітай, у межах якої висвітлюємо не лише важливість донорства, а і його користь для здоров’я та зв’язок з іншими сферами життя. Донори, зареєстровані у системі ДонорUA, можуть отримувати бонуси та подарунки від наших партнерів.

Наприклад, у рамках кампанії #Розквітай ми розпочали проєкт #Святкуй — люди, яким тільки виповнюється 18 років, можуть здати кров у день свого повноліття або протягом кількох днів опісля, та отримати від нас подарунки. Сьогоднішня молодь — свідома і проактивна, й багато тінейджерів дійсно з нетерпінням чекають, коли зможуть стати донорами.

І хоча кров люди здають не заради подарунків, ми прагнемо підтримувати спільноту всіма доступними способами. На місці маленької Оленки, про яку йшлося на початку, може опинитися будь-хто з нас у будь-якому віці, тому донорство — це про кожного. Здавати кров варто просто тому, що ми люди, які мають таку можливість, а не тому що вона терміново комусь потрібна — так ми будуємо відповідну культуру і дбаємо про власне майбутнє. Дякуємо всім, хто ділиться кров’ю та рятує життя!

Ірина Славінська Ірина Славінська , співзасновниці ДонорUA та Президентки ГО «Всеукраїнська асоціація донорів України»
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram