ГоловнаБлогиБлог Виталия Тараненко

Чи покарає подолян Партія регіонів за провал на виборах цінами на хліб?

Учорашній сигнал від лідера ВО “Свобода” Олега Тягнибока про те, що підвищення цін на хліб у Києві пов’язане з поразкою представників Партії регіонів на виборах Верховної Ради в столиці, очевидно, має під собою певні підстави. “Це помста Партії регіонів, влади, за вибір киян, які повністю підтримали опозиційні сили. Це злочин, і за такі дії ця влада буде покарана”, — цитує Тягнибока агенція “Українські новини”.

Водночас на початку серпня Прем’єр Микола Азаров запевнив скептиків, що хліба в Україні досить і для підвищення цін немає жодних підстав. “Ціни будуть стабільними у всій країні, зокрема в областях, де неврожай. Це офіційна заява уряду”, — сказав, як відрізав, урядовець.

А тепер прослідкуємо незвичайну хронологію подій, зокрема, в аграрній Хмельницькій області. 25 жовтня (за три дні до виборів) губернатор Василь Ядуха терміново скликає журналістів на брифінг, який носив умовну назву “Цінова ситуація на споживчому ринку краю”.

Однак преамбула високопосадовця насторожила: насправді вихідець з партії влади і головний регіонал Хмельниччини створив інформаційний привід для того, аби черговий раз попіарити перед виборами ПР.

“Влада намагається бути максимально наближеною до людей. Позитивні зрушення у будь-якій галузі, зокрема, у сільському господарстві мають відчувати наші люди. Від результатів роботи напряму залежить рівень допомоги жителям краю”, — пафосно розповідав він.

Для створення всесильності обласної влади поруч з губернатором виклали ряд з рум’яних буханців з цінниками. Серед них був і хліб хмельницького виробництва вагою 800 грамів, який майже на гривню дешевший від того, що реалізовується сусідніми областями. “На 16 жовтня в області найнижчі ціни в Україні на хліб житньо-пшеничний, крупу гречану, сир кисломолочний”, — прагнув востаннє справити враження на виборців представник від влади.

Парламентські вибори відбулися і на Хмельниччині Партія регіонів отримала 18,6% підтримки проти 37,6% за “Батьківщину”. Попри радість губернатора на людське око, що регіонали посіли в бютівській області друге місце, викликає занепокоєння публічна заява обласного територіального відділення Антимонопольного комітету України, яким керую регіонал Віталія Олуйко, який, до речі, програв вибори свободівцю Ігорю Сабію.

7 листопада АМК вийшов з рекомендаціями — 11 хлібозаводів мають “утриматися від безпідставного підвищення цін та створення штучного дефіциту хліба та хлібобулочних виробів”. 

Щоправда, у самому відділенні АМК пояснили, що нині підстав для підвищення цін на хліб немає.

Що ж тоді виходить? “Антимонопольники” власноручно підписалася під розпаюванням цінового вогнища, оскільки ринок хліба після парламентських виборів продовжує стабільно, за старими цінами, забезпечувати споживчий попит подолян.

Чи застабілізує Хмельницька область, керівництво якої чваниться рекордним валом збіжжя (близько 2,5 млн. тонн), ціни на хліб до кінця року, залежатиме від: а) волі обласної влади; б) достатніх інтервенцій борошна Аграрного фонду; в) непорушних тарифів на електроенергію та природний газ. Поки що реалії не дають стовідсоткових гарантій. Фото автора.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram