ГоловнаБлогиБлог Олександра Ганущина

Перший рік на посаді

19 листопада минає рівно рік, як мене обрали головою Львівської обласної ради. Інформація про те, що вдалося досягнути за цей період, - до вашої уваги. Трохи «longread», та раз у рік можна.

Вочевидь, цінність звіту буде вищою, якщо викладати те, що вдалося досягнути усій команді: голові, заступникам, депутатському корпусу, який підтримував ініціативи і виконавчому апарату. Тому, на Ваш розсуд, саме така версія звіту.

- Львівська обласна рада цього скликання, вперше за історію, має дев'ять фракцій у своєму складі. Тож, слід розпочати з того, що пошук консенсусу для прийняття рішень є дуже непростим. Але разом ми продемонстрували, що здатні досягати компромісу і вчасно ухвалювати рішення. Підтвердженням цьому є нижче наведена статистика.

До головних ознак нової ради варто додати курс на призначення керівників комунальних закладів, підприємств винятково шляхом відкритого конкурсу, застосування ProZorro, оприлюднення та громадське обговорення проектів найважливіших рішень.

- Прийнято акцентувати на головних досягненнях. Таких я виділяю 7.

Розпочну з головного - про інтереси місцевих громад, які постійно тримаємо в центрі уваги. Передовсім, через механізм підтримки ініціатив «знизу», знаний на Львівщині, як конкурс мікропроектів. Детальніше про це описано тут. Але тим, хто не любить переходити за посланнями, – скажу двома реченнями. Це 1429 заявок, за якими стояли тисячі небайдужих громадян нашої області, які прагнуть змін у своїх громадах. Із них визначено 691 переможець, які окрім 54 млн грн з обласного бюджету залучили ще 79 млн грн на покращення шкіл, садочків, народних домів, ФАПів і вуличного освітлення. І все це прозоро та максимально візуалізовано (кому цікаво - тисніть сюди).

- Наступне досягнення - значний поступ в частині транспортної і спортивної інфраструктури області. Дороги Львівщини змінилися завдяки спільній праці у єдиному трикутнику : корпус народних депутатів від Львівщини, Львівська обласна рада і Львівська обласна державна адміністрація. Вперше вдалося реалізувати концепцію: «кожному району по 5 млн грн на комунальні дороги». Але ще більший поступ відбувся у підходах до спортивної інфраструктури. 20 штучних полів і 44 спортивні майданчики - це наш спільний внесок у розвиток аматорського спорту і цю межу потрібно підвищувати далі.

- Новий проект Перспективного плану або поштовх до створення об'єднаних територіальних громад. На громадське обговорення, затвердження в розрізі кожного району окремо, пішло чимало часу поточної сесії. Проте маємо добрий результат, - мапа перспективних громад, більшість із яких, - дійсно будуть спроможними. І процес створення ОТГ, очевидно, вже став незворотним. Були і труднощі на цьому шляху: дехто з великих міст, включно зі Львовом, потрапив до категорії тих, кому це не потрібно, або, хто «пізно запрягає». Проте переважна більшість ухвалені після «тривалого марафону» у вигляді громадських обговорень і засідань постійної комісії.

- Допомога українській армії та вшанування Героїв. У «портфелі рішень», прийнятих Львівською обласною радою, і програма підтримки військових частин, і рішення щодо визнання добровольців, і програма встановлення коштом бюджету хрестів на могилах Героїв та, безпосередньо, на сході, де ми з ними попрощалися назавжди. Окрім цього, в раді волонтери і учасники АТО об'єднані у дві міжфракційні групи, тож тих, хто займається підтримкою війська і демобілізованих - дійсно багато. Організовано кілька поїздок з метою реабілітації та відпочинку Героїв та їхніх дітей за кордон.

- Налагодження тісної співпраці з Луганщиною. Історично так склалося, що більшість великих військових частин із Львівщини боронили небо і землю саме цього краю. На сьогодні, значна частина районних та міських рад, після організованих двосторонніх зустрічей, підписала угоди про співпрацю. Саме завдяки зусиллям Львівської обласної ради і інших самоврядних органів, число діток з Луганщини, які відвідали наш край пішло на сотні, культурні заходи за участю колективів луганчан стали регулярними. Одним з останніх заходів, який, сподіваюся, теж стане постійним - стала ініціатива з обміну вчителями.

Луганські педагоги навчають дітей Львівщини
Фото: Надано Олександром Ганущиним
Луганські педагоги навчають дітей Львівщини
Цими вихідними 25 львівських вчителів
повернулися з Луганщини, де вчили місцевих школярів
Фото: Надано Олександром Ганущиним
Цими вихідними 25 львівських вчителів повернулися з Луганщини, де вчили місцевих школярів

Майже місяць 25 освітян із Львівщини навчали у луганських школах маленьких громадян України, а 25 вчителів сходу працювали педагогами на наших теренах.

- Активна позиція у вирішенні екологічних питань. Серед ухвалених радою рішень - збільшення видатків на охорону навколишнього середовища та врегулювання проблем лісокористування. А ще новий підхід до затвердження надрокористування, де провідними стають консультації із місцевими радами. Сподіваюсь і на те, що ця каденція допоможе з утворенням нових національних парків на Львівщині.

- Міжнародне співробітництво. Провідним у результатах стане лише 2018 рік, проте вже сьогодні маємо підписаних 5 угод між обласними установами та польськими партнерами в рамках PL-BY-UA, японський грант на ОХМАТДИТ (на фото), проведений у Трускавці самоврядний Форум місцевого розвитку і домовленості з програмами DESPRO, ПРООН та Stadytours на 2017 рік.

Фото: Надано Олександром Ганущиним

Окрім цього, раді вдавалося вчасно і адекватно реагувати на актуальні проблеми міжнародних відносин.

- І кілька слів про перспективу.

 Провідними визначаємо для себе три цілі:

перша - зростання енергоефективності. Реалізація комплексних енергоощадних заходів в обласних установах буде одним з наших пріоритетів на наступні роки. З одного боку, - за прикладом у вигляді Львівського обласного центру крові, де завдяки енергоаудиту і відповідним реагуванням за кошти бюджету і грантів вдалося зменшити споживання на понад 30%. З іншого – передача котелень у приватні руки за умови заходів зі заміни теплогенерації і мереж, які дозволять зменшити споживання на 10% і більше. Ну, і слід, очевидно, виходити і на «теплі кредити», власне, для обласних комунальних закладів, - інакше ніколи не зійдемо з «газової голки» і завищеного споживання теплоносіїв.

А установ у нас багато.

Друге - ефективне управління комунальним майном. З одного боку - орендні ставки мають продовжувати зростати. З іншого - ми не виконали у 2016 р. план по надходженнях від приватизації, який собі ставили. Ті частини майнових комплексів, які не використовуються бюджетними установами і не є критично важливими для функціонування області, - мають бути відкрито реалізовані, а кошти від їх «виручки» мають піти на відбудову тих же обласних лікарень, шкіл та закладів соціального захисту.

Третє. Ми продовжимо курс на збільшення ефективності конкурсу мікропроектів, який згадано у першій частині блогу. Онлайн-прийом заявок, збільшення фінансування і розширення переліку пріоритетів - це вже реалізовані цілі на 2017 рік.

Ну, і на закінчення, хоча, можливо, з цього варто було розпочинати. Дякую всім, хто допомагав і підтримував увесь цей час. Велика подяка рідним, які завжди зі мною, і тим, хто сьогодні допомагає з небес!

Попереду ще багато роботи. Хочеться зробити і досягнути більшого. Працюємо на результат у власному домі, - нашій області і, на перемогу в країні!

З вірою у кращі часи!

Обговорення підтримую на сторінці у Facebook.

Олександр Ганущин Олександр Ганущин , Голова Львівської обласної ради (2015-2020)
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram