ГоловнаБлогиБлог Івана Полозенко
Спецтема
Всё о бюджете на 2013 год

Бюджет-2013: час купувати валюту

Верховна Рада ухвалила державний бюджет на 2013 рік. Можна багато говорити про його нереальність, лобістський характер та відсутність реформ. Від цього, на жаль, нічого не зміниться. Фактично, бюджет в цій країні цікавий двом групам населення: олігархам, які заробляють на ньому мільярди, та малозабезпеченим, які мають з нього копійки.

Проте є одна цифра, цікава середньому класу – людям, які самі заробляють на життя собі і своїй родині, не орієнтуючись на подачки від держави, і при цьому мають певні заощадження. Це дефіцит бюджету. В Законі він прописаний на рівні 50,4 млрд. грн. Експерти ж називають вдвічі більшу цифру. Фактично, розрив між надходженнями і видатками перевищить 100 млрд. грн. Звідки ця сума буде братися, за умов відтоку капіталу, замороження співробітництва із Заходом і тотальної недовіри до влади всередині країни, здогадатися нескладно – це буде друкарський станок.

В уявленні пересічного громадянина увімкнення друкарського станка – це щось наче натискання червоної кнопки «ядерної валізи». Урочисто-трагічна обстановка, в прямій трансляції Президент виголошує коротку промову про невідворотність цього кроку, і в дзвінкій тиші смикає за важіль, після чого величезний станок, наче хуртовина снігом, починає засипати приміщення банкнотами. Насправді ж емісія в Україні, як і в абсолютній більшості країн, ніколи не припинялася. Просто в різні періоди вона відбувалася з різною інтенсивністю. Можна виділити три основні інструменти, за допомогою яких здійснюється емісія безготівкової гривні без привернення уваги громадськості.

Перевищення доходів НБУ над видатками

За цією статтею в січні-вересні 2012 року до бюджету було перераховано 12,6 млрд. грн. Зрозуміло, що НБУ не є комерційною установою і господарської діяльності, з якої можна отримувати прибуток, тим більше в таких обсягах, не веде. Тому мова іде про банальний друк грошей. В 2013 році за цією статтею планується надрукувати 16 млрд. грн.

Придбання Національним банком державних облігацій

З початку року НБУ поповнив свій портфель ОВДП на 28,5 млрд. грн. Фактично, лише за цією статтею було надруковано близько 30 млрд. грн. Тож чи варто дивуватися, що курс іде вгору?

Рефінансування банків

Збитки великих державних монополій (Нафтогаз, Укрзалізниця тощо) формально не є дефіцитом державного бюджету. Однак держава мусить тримати їх на плаву. Робиться це, зокрема, і через рефінансування банків, які кредитують ці підприємства. Рада НБУ уже ухвалила відповідну рекомендацію Правлінню Нацбанку.

Якщо до цього коктейлю ще додати право Фонду гарантування вкладів змінювати обсяг відшкодування в будь-який бік, резюме просте – тільки валюта, тільки готівка.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram