ГоловнаБлогиБлог Ирины Бережной

"Ваше право с Ириной Бережной" - программа от 22 декабря

LB.ua публикует текст и аудиозапись авторской юридической программы «Ваше право с Ириной Бережной». На нашем сайте вы сможете не только прослушать выпуски, которые будут еженедельно обновляться, но и прочитать их в текстовом виде. Свои вопросы к Ирине Бережной и Ирине Калинской отправляйте на электронный адрес[email protected].

"Ваше право с Ириной Бережной" - программа от 22 декабря

Яким чином змусити ремонтну майстерню повернути інструменти, здані в ремонт, чи варто звертатися до суду та чи вистачить для звернення до суду квитанції, у якій не вказано навіть дати виконання замовлення. Павло Олексійович.

Шановний Павло Олексійович! Ви прийшли, віддали інструменти, жодного письмового документу не взяли, договір не склали, у вас є лише квитанція. То ж вся ця ситуація сталася через вашу необачність. А за судовий збір ви заплатите більше, ніж коштує полагодити інструменти. Єдине, що можна вам порадити - прийти до майстерні і забрати власні інструменти. Або напишіть письмову претензію на ім’я директора цієї майстерні з вимогою віддати вам полагодженні інструменти. Якщо ви не отримаєте відповіді – то це буде підставою звернення до суду.

Має конфлікт із сусідом стосовно спільного домоволодіння. Проблеми почалися після того, як сусід отримав в БТІ документи, які фактично позбавили мене моєї частини власності. Справа нині у суді. Віктор Анатолійович.

Шановний Вікторе Анатолійовичу! Зазвичай спори такого характеру вирішуються виключно в судах. Якщо рішення не на вашу користь, ви можете подати апеляцію, потім касацію, далі лише Європейський суд з прав людини, але в вашому випадку це не варіант. Якщо у вас є беззаперечні факти порушень при прийнятті суддею рішення ви можете звернутися з заявою до Вищої Кваліфікаційної Комісії Суддів України (ст. 84 ЗУ «Про судоустрій і статус суддів» визначено право ініціювати питання про притягнення до дисциплінарної відповідальності суддів, а саме звертатися зі скаргою (заявою) щодо неправомірних дій судді, яка може мати наслідком дисциплінарну відповідальність судді, має кожен, кому відомі такі факти. Зразок заяви на сайті ВККС.) Також, якщо при виконанні рішення суду ВДВС (стосовно зносу частини будинку) були допущені грубі порушення ви маєте право відповідно до ст. 82 ЗУ «Про виконавче провадження» оскаржити рішення, дії або бездіяльність посадових осіб державної виконавчої служби П. 1. Рішення, дії або бездіяльність державного виконавця та інших посадових осіб державної виконавчої служби можуть бути оскаржені стягувачем та іншими учасниками виконавчого провадження (крім боржника) до начальника відділу, якому безпосередньо підпорядкований державний виконавець, або до керівника відповідного органу державної виконавчої служби вищого рівня чи до суду. Загалом у цій ситуації ми радимо вам, звернутися до нас тоді, коли у вас на руках будуть усі необхідні документи та рішення суду.

Фото: advocat-cons.info

Вважає, що його та його дружину незаконно звільнили з лікарні, де вони працювали. Незаконність рішення головного лікаря підтвердила перевірка інспекції праці. Прокуратура не знайшла ознак злочину у діях керівника, водночас стосовно нього розслідується справа про хабарництво. Як діяти, щоб покарати колишнього керівника? Андрій Володимирович (від третьої особи).

Шановний Андрій Володимирович! Головний лікар мав розпорядження районної ради на скорочення штату. Він діяв цілком законно. Саме тому прокуратура відмовила вам в порушенні кримінальної справи. Якщо вас щось не влаштовувало ви тоді мали право звернутися до суду з позовом про поновлення вас на посаді. Зараз всі строки вже сплинули. Тож, облиште цю справу. Що стосується питання хабарництва, то ми всі повинні дочекатися рішення суду, але це до вас безпосередньо жодного відношення немає.

Працює тренером велоспорту. Підготувавши своїх вихованців до участі у чемпіонаті України, він поїхав з ними на змагання у Львів, де його вихованці перемогли. Микола Іванович вважає, що цей факт звільняє його від обов’язку перед роботодавцем оформлювати належним чином документи. Натомість роботодавець так не вважає. Тому Миколу Івановича звільнили за прогул. Микола Іванович (від третьої особи)

Шановний Микола Іванович! Так, як ви нам розповідаєте, рішення про ваше звільнення було цілком законне та обґрунтоване, бо ви не отримали ані наказу про відрядження від безпосереднього керівника, ані наказу про відпустку. Тобто ви самостійно вирішили пріоритетність. Це виключно право керівника - надавати вам вказівки чи відпустки, оскільки ви підпорядковані безпосередньо йому. На це існує певне трудове законодавство.

20 років батьки не мають окремого входу до своєї садиби, оскільки сусіди приватизували землю, на якій був спільний вхід до двох садиб. Анатолій Євгенович вважає, що батьки згоди сусідам на приватизацію не давали. Анатолій Євгенович (від третьої особи).

Шановний Анатолію Євгеновичу! Що стосується питання про встановлення під’їзних шляхів до будинку, якщо немає прямого доступу до дороги, то можна скористатися правом земельного сервітуту (ст. 98 Земельного кодексу: 1. Право земельного сервітуту - це право власника або землекористувача земельної ділянки на обмежене платне або безоплатне користування чужою земельною ділянкою (ділянками), та ст. 99 «Види права земельного сервітуту»: власники або землекористувачі земельних ділянок можуть вимагати встановлення таких земельних сервітутів: а) право проходу та проїзду на велосипеді; б) право проїзду на транспортному засобі по наявному шляху….) Умовою для встановлення земельного сервітуту є необхідність використання чужої земельної ділянки для обслуговування своєї ділянки. Підставою для встановлення земельного сервітуту є: домовленість між власниками сусідніх земельних ділянок, зафіксована відповідним договором; а у випадку відсутності домовленості - рішення суду. Якщо ви зверталися до сусідів із цим питанням і вам відмовили – у вас є право звернутися до суду позовом про встановлення земельного сервітуту, але ви повинні усвідомлювати, що це право власника визначати суму, яку ви повинні сплачувати за користування його земельною ділянкою.

Фото: Макс Левин

Яким чином змусити колишнього чоловіка виконати рішення суду і розділити спільне помешкання? Суд зобов’язав колишнього чоловіка зробити окремий вхід у спільному помешканні. Євген Іванович пропустив терміни оскарження, отже практично погодився із рішенням суду, однак не поспішає чинити за законом. У той же час він заважає і продажу будинку. Ніна Іванівна.

Ведучі телефонують до Євгена Івановича. Він каже, що облаштувати окремий вхід дорожче, ніж побудувати новий будинок. Із колишньою дружиною вони домовилися продати будинок та поділити гроші.

Шановна Ніна Іванівна! Ви повинні письмово, за допомогою нотаріуса, повідомити чоловіка, що маєте намір продати свою половину будинку, якщо він не погоджується продавати весь будинок.

Шановний Євген Іванович! Вам би ми радили продавати свою частину разом із дружиною. Якщо ви погодитесь, то вам треба прийти до нотаріуса та оформити разом із дружиною договір з відкладальними умовами, де ви чітко зазначите, що ви готові продати свою частку. Після того, як цей договір буде підписано ви зможете продати увесь будинок. Цілий будинок, не по частинам коштує набагато більше.

Батьки під час приватизації не внесли до документів інформацію про існування погребу, який розташований на прибудинковій території. Сусіди скористалися цією помилкою і нині погреб є причиною конфлікту. Що робити? Руслана.

Шановна Руслана! Вам треба починати усю процедуру приватизації спочатку. Готуйте документи, приходьте та подавайте. Це дуже складна процедура, проте ви самі згаяли час. Будьте більш уважними наступного разу.

Не здала в експлуатацію приватний будинок, цим скористувалися високопосадові квартиранти і фактично заволоділи її майном. Рішення судів не на користь жінки, справа тягнеться з 1997 року. Зінаїда Степанівна

Шановна Зінаїда Степанівна! Коли ви побудували будинок ви були повинні в обов’язковому порядку отримати усі документи: акти, технічний паспорт, свідоцтво на право власності, бо без цього ви не є власником цієї будівлі. А чоловік просто скористувався цим, оскільки не було власника, і він сам отримав певні документи на право власності. І зараз вам треба позбавити власності його власника, це майже неможливо. Все потрібно документувати.

Придбав автомобіль через біржу. Через деякий час отримав рішення суду, в якому повідомлялося, що його автомобіль знаходиться серед двох десятків інших авто, за які не сплачено мито, тому автомобіль підлягає конфіскації. Чи це справедливо? Павло Іванович.

Шановний Павло Іванович! Це випадок, коли вкрадено гроші у держави, тому у вас конфіскували автомобіль. Ви маєте право подати позов до вашого продавця і, показавши йому вирок суду про конфіскацію вимагати повернення коштів. Навіть якщо в нього немає зараз грошей, а ви отримаєте на руки рішення суду, ви маєте звернутися до виконавчої служби і вже в порядку виконання цього судового рішення ви маєте отримати гроші. Не все відразу, але це буде зроблено.

http://upload3.divshare.com/upload.php
Ирина Бережная Ирина Бережная , Ведущая программы "Ваше право с Ириной Бережной"
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram