ГоловнаБлогиБлог Дениса Москаля

«Вдалий» старт нового мера, або Хто здає Біличанський ліс?

Після того, як в. о. Президента О. Турчинов 1 травня підписав указ про надання Біличанському лісу природоохоронного статусу, а Вищий адміністративний суд України підтвердив, що Київрада правомірно відмовилась віддавати понад 3,5 тисячі гектарів цього унікального природного комплексу селищу Коцюбинське, ми були переконані, що боротьба за збереження лісу ось-ось завершиться перемогою.

Проте не встигли зрадіти захисники Біличанського лісу, як з’явилась зовсім нерадісна новина – новообраний мер Києва В. Кличко підписав з Київською обласною радою та Коцюбинською селищною радою меморандум, в якому йдеться про те, що нова межа селища Коцюбинське буде розроблена на підставі державної статистичної звітності форми 6-зем.

Фото: facebook.com/Y.V.Levchenko

Фото: facebook.com/Y.V.Levchenko

Здавалося б, нічого страшного не має у тому, що сторони підписали меморандум і погодились розробити новий документ про встановлення меж селища Коцюбинське. Нагадаю, що наразі площа селища складає 87 га, однак селищний голова хоче збільшити його територію майже у 50 разів – до 4 тис. 65 га за рахунок території м. Києва, а саме Біличанського лісу.

Проте у цьому меморандумі, ще раз підкреслю, йдеться про розробку нових меж Коцюбинського на основі державної статистичної звітності форми 6-зем. А у 2011-2012 роках незаконними рішеннями судів Держкомзем зобов’язали включити до державної статистичної звітності відомості про площу Коцюбинського – 4 тис. 65 га (а не 87 га, як є насправді) тобто з урахуванням самозахоплення Біличанського лісу. Нагадаю, що 29 вересня 2011 року Київський окружний адміністративний суд за позовом Коцюбинської селищної ради зобов’язав Держкомзем включити до державної статистичної звітності площу селища Коцюбинське – 4 тис. 65 га, тобто майже у 50 разів більше, ніж насправді (з постановою Київського окружного адміністративного суду можна ознайомитись). Таке рішення суд виніс лише на підставі рішення селищної ради Коцюбинського, яка одноосібно без погодження з Києвом включила до території селища понад 3,5 тис. га(!) київського лісу. Суди апеляційної та касаційної інстанцій це рішення підтвердили.

А Відділ Держкомзему у місті Ірпені Київської області дуже оперативно видав Коцюбинському селищному голові довідку, в якій повідомив, що до державної статистичної звітності по формах 6-зем та 2-зем буде внесена інформація про площу селища 4 тис. 65 га (а не 87 га), тобто з урахуванням самозахопленого Біличанського лісу, який є територією Києва.

Фото: Надано автором

І коли мер Києва погоджується на розробку нової межі сусіднього селища на основі даних державної статистичної звітності, то в таких умовах це означає, що він погоджується на збільшення площі Коцюбинського майже у 50 разів. Фактично Кличко погодився віддати Коцюбинському майже 4 тисячі гектарів території Києва, а саме Біличанського лісу. Чи це цілеспрямована позиція очільника міста, чи його ввели в оману дерибанщики Біличанського лісу уже насправді не має ніякого значення. Адже документ підписано. Вітаю, Віталію Володимировичу, Біличанський ліс, за який ми боролись більше п’яти років, Ви просто здали!

Замість того, щоби добиватися перегляду незаконних судових рішень та продовжувати захищати Біличанський ліс, новий мер просто погодився його віддати Коцюбинському, яке, нагадаю, з 2008 року послідовно дерибанить та роздає під забудову цей унікальний ліс.

У ситуації з Біличанським лісом є ще один дуже важливий момент, про який мало хто говорить – збільшення площі селища Коцюбинське автоматично тягне за собою зменшення території Києва. А зміна меж столиці згідно зі ст. 85 Конституції України є винятковою компетенцією Верховної Ради. Тобто суди та чиновники різних рівнів, які приймали рішення і підписували документи, спрямовані на зміну межі Києва, порушили Основний Закон держави і самовільно перебрали на себе повноваження народних депутатів.

Денис Москаль Денис Москаль , Депутат Київської міської ради
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram