ГоловнаСвіт

​Наступного тижня Єврокомісія запропонує обмеження імпорту російського та білоруського зерна, – ЗМІ

ЄС хоче уникнути повного ембарго на російську та білоруську агропродукцію.

​Наступного тижня Єврокомісія запропонує обмеження імпорту російського та білоруського зерна, – ЗМІ
Європейська комісія, ймовірно, представить пропозицію щодо обмежень на кількість імпорту зерна з Росії та Білорусі

Очікується, що наступного тижня Європейська комісія представить пропозицію щодо обмежень на кількість імпорту зерна з Росії та Білорусі.  

Про це повідомляє RMF FM.

З посиланням на неназваного європейського дипломата видання повідомляє, що пропозиція Єврокомісії передбачатиме квоти на продовольчі товари з РФ і Білорусі. 

Водночас, ЄС хоче уникнути повного ембарго, оскільки є побоювання глобального коливання цін, а також того, що це негативно вплине на бідні країни.

При цьому транзит продукції з Росії та Білорусі буде дозволений.

"Досі не існувало кількісних обмежень на імпорт зерна з Росії, в той час як такі обмеження існують для імпорту – українського. Таке рішення ставало дедалі важче підтримувати з морального та політичного погляду", – наголошує RMF FM.

В 2023 до ЄС, за даними Євростату, було ввезено понад 1,5 млн тонн зерна. При цьому в 2022 було ввезено 970 тис. тонн зерна.

Що відомо про імпорт російської агропродукції в ЄС

  • За інформацією глави українського уряду Дениса Шмигаля, за 11 місяців 2023 у Росія продала в Європу агропродукції та продуктів харчування на 2,5 млрд євро 5,1 млн тонн продовольства. За весь 2022 рік – 4,9 млн тонн.

  • Латвія, яка заборонила імпорт російського зерна, вимагає ввести санкції проти російського експорту до ЄС на загальноєвропейському рівні, оскільки така продукція може бути замінена товарами з України.

  • 4 березня стало відомо, що прем’єр-міністр Польщі Дональд Туск запропонував повністю заборонити імпорт російської та білоруської продукції до країн Євросоюзу. Туск звернуся до спікера Сейму з пропозицією резолюції, яка би закликала Європейську комісію запровадити повні санкції щодо російської та білоруської сільськогосподарської та харчової продукції.

  • Тим часом останні уже п'ять місяців Україна не продає своє зерно на польський ринок, зокрема, кукурудзу, насіння соняшника та ріпак. Через Польщу українське зерно їде тільки транзитом. Загалом через польський кордон сьогодні проходить лише 5% українського аграрного експорту основний маршрут – це "зерновий коридор" через Чорне море.

  • Керівники МЗС України і Польщі обговорили постачання зброї Києву і вплив імпорту зерна з Росії на ринок ЄС.
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram