ГоловнаСвіт

Лідери країн ЄС ухвалили рішення про початок переговорів з Україною та Молдовою щодо вступу до Євросоюзу, — Шарль Мішель

Саміт у Брюсселі триває.

Лідери країн ЄС ухвалили рішення про початок переговорів з Україною та Молдовою щодо вступу до Євросоюзу, — Шарль Мішель
Шарль Мішель і Володимир Зеленський
Фото: скриншот відео

Лідери Європейського Союзу на саміті в Брюсселі схвалили рекомендацію Європейської комісії про відкриття переговорів про вступ із Україною та Молдовою.

Про це оголосив голова Європейської ради Шарль Мішель у мережі "Х".

"Європейська рада вирішила розпочати переговори про вступ України та Молдови", – написав Шарль Мішель.

Також, Єврокомісія надала статус кандидата Грузії і розпочне переговори з Боснією та Герцеговиною, коли буде досягнуто необхідного рівня відповідності критеріям членства.

Голова Євроради назвав це чітким сигналом надії для їхніх людей і для нашого континенту.

"Ми багато працювали, щоб підготуватися д цієї Ради ЄС. Важливо, що жодна країна-член не була проти цього рішення. Саме тому ми мали можливість зробити це повідомлення сьогодні ввечері. Ми продовжуємо працювати, бо ми все ще маємо роботу по багатьох напрямках. Це складні дебати, і я впевнений, що ухвалимо рішення, об'єднане цими темами", - розповів Мішель у коментарі журналістам.

Шлях України до Євросоюзу

  • Прагнення України стати членом євроатлантичної спільноти закріплене в Конституції. Це рішення ухвалили в 2019 році – через п'ять років після того, як Україна виборола право на європейське майбутнє Революцією Гідності.
  • Брюссель і Київ проводять спільну політику зближення, зокрема скасуванням віз для українців. Київ натомість взяв на себе зобов'язання проводити євроінтеграційні реформи.
  • Після початку повномасштабного вторгнення, 28 лютого 2022, президент Володимир Зеленський підписав заявку на вступ до Євросоюзу. 
  • 23 червня 2022 Україна отримала статус кандидатки в члени Євросоюзу. Київ отримав від Брюсселя список необхідних для подальшої євроінтеграції семи реформ.
  • 8 листопада 2023 Єврокомісія рекомендувала почати процес переговорів про вступ України до ЄС. ЄК вважає повністю успішними чотири з семи вимог: впровадження законодавства щодо процедури добору суддів Конституційного суду України, відповідно до рекомендацій Венеційської комісії, завершення перевірки доброчесності кандидатів у члени Вищої ради юстиції й створення Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, відповідність законодавства про боротьбу з відмиванням грошей стандартам FATF і схвалення стратегічного плану реформування всього правоохоронного сектору, реформа медіагалузі – приведення українського законодавства у відповідність з Директивою ЄС про аудіовізуальні медіапослуги. Натомість над боротьбою з корупцією, законодавством про нацменшини та зменшенням впливу олігархів ще слід працювати. 
  • Політичне рішення про початок переговорів про вступ залежить від усіх 27 країн-членів Євросоюзу. Основною перешкодою була Угорщина, яка виступає проти приєднання України і натомість пропонує якусь угоду про співпрацю. Проросійський прем'єр Словаччини Роберт Фіцо сказав, що не вважає Україну готовою до вступу, але пообіцяв не перешкоджати початку переговорів.
  • Президент України Володимир Зеленський вважає, що якщо Єврорада не ухвалить рішення про переговори, то це означатиме вплив на це президента РФ: "вони почали працювати з країнами, не тільки Європи, на багатьох континентах, і тиснути на них. Тому якщо не буде позитивного результату, то питання не в плані Б. У нас є лише один план – це вибір нашого народу бути в ЄС. Тому якщо не буде там позитиву, це буде говорити про те, що Путін наклав вето на це рішення. Ось про що це буде говорити, мені так здається".
  • У Брюсселі нині почався дводенний саміт лідерів Євросоюзу, на якому мають розглянути рішення про початок переговорів із Україною щодо вступу. За словами єврокомісара Йоганнеса Хана, лідери Євросоюзу під час саміту мають досягнути угоди про виділення Україні допомоги в розмірі 50 мільярдів євро. Євросоюз хоче переглянути свій бюджет до 2027 року, додавши 33 мільярди євро у вигляді кредитів та 17 мільярдів у вигляді грантів для Києва, щоб Україна, яка бореться із російським вторгненням, мала впевненість у фінансуванні для підтримки роботи держави.
  • Звертаючись до лідерів ЄС, напередодні початку саміту, президент Зеленський попросив глав держав і урядів "не впадати сьогодні в нерішучість" і не "зраджувати" віру в Європу. За словами президента, Україна виконала поставлені перед нею зобов’язання.
  • Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан прибув на саміт Євросоюзу і знову наполягає на тому, що Україна не виконала умови, необхідні для початку переговорів про членство в ЄС.
  • З закликом схвалити початок переговорів про вступ України до Орбана зверталися угорські меншини. Орбан сказав, що Угорщина пропонує не членство України в ЄС, а "стратегічне партнерство". Раніше він озвучив ініціативу підписати з Україною угоду про стратегічне партнерство на декілька років. 
  • Напередодні саміту ЄС розблокував виділення Угорщині 10 млрд євро, що були заблоковані через деградацію демократії в країні. 
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram