ГоловнаСвіт

Канцлер Австрії заперечив, що країна згодна платити Росії за газ рублями (оновлено)

Нехаммер сказав, що виплати будуть продовжуватися в євро. 

Канцлер Австрії заперечив, що країна згодна платити Росії за газ рублями (оновлено)
Фото: EPA/UPG

Австрійський канцлер Карл Нехаммер заперечив поширену в медіа інформацію про згоду платити Росії за газ у рублях. У своєму Twitter він написав, що виплати продовжать здійснювати в євро.

"До того, як тут будуть поширюватися фейкові новини російської пропаганди. Звичайно, OMV продовжить сплачувати постачння газу з Росії в євро", – написав він.

Нехаммер підкреслив, що Австрія дотримується погоджених Євросоюзом санкцій. 

Про згоду сплачувати за газ Росії в рублях, як того вимагає Путін, з посиланням на ЗМІ Австрії, писали "Інтерфакс-Україна" та видання APA.

Зазначалося, що рішення нібито було ухвалене за погодженням із австрійською компанією OMV, яка задіяна в будівництві "Північного потоку-2".

Австрія раніше заявила, що не буде підтримувати газове ембарго проти Росії, а також виступила проти приєднання України до Євросоюзу.

Нехаммер був в Україні 9 квітня. Він зустрічався з президентом України Володимиром Зеленським та їздив у Бучу, де російські військові катували, гвалтували та вбивали мирне населення. Після цього Нехаммер перебував із візитом у президента РФ, де, як він сказав, провів "дуже прямі, жорсткі та відкриті перемовини". 

Нещодавно РФ заявила, що братиме оплату за газ винятково в рублях. Це викликано бажанням окупантки укріпити свою валюту та оголосити Європі економічну війну, заявляв голова Офісу президента Андрій Єрмак. 

У Центрі стратегічних комунікацій повідомили, що на думку аналітиків, такий крок Путіна – це спроба зіграти на енергетичних потребах Європейського Союзу, щоб в результаті ослабити санкційний тиск. Керівництво РФ розраховує, що на таку пропозицію пристане котрась із країн ЄС і таким чином послабиться єдність Заходу.

Після цього ультиматуму прем’єр-міністр Словенії Янез Янша перед самітом ЄС у Брюсселі заявив, що жодна європейська країна не платитиме Росії за поставлений газ у рублях. 

Канцлер Німеччини Олаф Шольц також відкинув вимогу Росії платити за російський газ у рублях. Крім того, міністри економіки країн G7 домовились не виконувати цю вимогу. Міністр економіки ФРН заявив, що ультиматум про рублі є одностороннім та явним порушенням існуючих контрактів.

Платити в рублях за газ категорично відмовилися Польща і Болгарія. Сьогодні "Газпром" оголосив, що через це припиняє їм постачання газу. 

Згодна на сплату рублями Угорщина. 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram