ГоловнаСвіт

Європарламент закликав до негайного ембарго на імпорт до ЄС російських енергоносіїв

Йдеться, зокрема, про цілковиту відмову від "Північного потоку-1" і "Північного потоку-2".

Європарламент закликав до негайного ембарго на імпорт до ЄС російських енергоносіїв
Фото: ecb.europa.eu

Європейський парламент закликав Раду Європейського Союзу запровадити додаткові санкції щодо Росії за її війну проти України. 

Про це йдеться в резолюції, ухваленій на пленарному засіданні в Страсбурзі в четвер, 7 квітня. За неї проголосували 513 євродепутатів, проти були 22, ще 19 утрималися, повідомляє DW.

Фото: twitter.com/guyverhofstadt

У резолюції зазначається, що Раді ЄС слід ухвалити такі подальші "суворі санкції, які відображали б неослабну ескалацію російської агресії та шокуючі звірства, вчинені військовими силами Росії, які беззаперечно є воєнними злочинами".

Хоча резолюція формально була присвячена результатам саміту ЄС, її головною темою стали санкції проти Росії. 

Європарламент не міг оминути тему Бучі. У резолюції висловлюється обурення через "звірства, про які повідомлялося, включно зі ґвалтуванням та стратою цивільних, примусовим переміщенням, мародерством та атаками на цивільну інфраструктуру, зокрема: лікарні, медичні установи, школи, сховища та автомобілі швидкої допомоги, а також зі стрільбою в цивільних, які намагаються залишити зони конфлікту наперед погодженими гуманітарними коридорами, які вчинялися збройними силами Росії в низці окупованих українських містах, таких як Буча". 

Євродепутати наголосили, що необхідно притягнути до відповідальності як тих, хто вчиняв воєнні злочини, такі і високопосадовців і вищих офіцерів.

"Європарламент закликає запровадити негайне повне ембарго на імпорт російських нафти, вугілля, ядерного палива та газу, цілковито відмовитися від "Північного потоку-1" і "Північного потоку-2", а також представити план гарантування безпеки постачань енергоносіїв до ЄС у короткостроковій перспективі", – йдеться в резолюції.

Цей момент викликав найбільше суперечок серед євродепутатів, зазначає видання. У первинній редакції резолюції до ембарго газу додавалося "настільки швидко, наскільки можливо". На це формулювання надійшло аж три поправки від різних парламентарів, які фактично повторювали одна одну. У підсумку 413 підтримали їх, закликавши до негайного ембарго на всі чотири види енергоносіїв з РФ.

Нагадаємо, що в ЄС уже обговорюють санкції на імпорт російського вугілля. Відмова від нафти з РФ також вважається можливою протягом року. Однак у Євросоюзі зазначають, що цілковито замінити російський газ поки що не можуть.

Резолюція виступає й за низку інших обмежень. Зокрема, євродепутати підтримують відключення всіх російських банків від системи повідомлень про фінансові перекази SWIFT.

Також, на думку Європарламенту, всім суднам під прапором РФ, які зареєстровані в Росії, перебувають у російській власності чи зафрахтовані з РФ, треба заборонити заходити не лише до портів у ЄС, а й до його територіальних вод. Те саме має поширюватися і на кораблі, які прямують до або з російських гаваней.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram