ГоловнаСвіт

США ввели нові санкції проти Росії

Під обмеження потрапили кілька десятків осіб і компанії та російський держборг.

США ввели нові санкції проти Росії
Фото: EPA/UPG

Сполучені Штати Америки ввели нові санкції проти Росії.

Про це повідомляється на сайті Білого дому.

Під санкції потрапили 16 фізичних та 16 юридичних осіб, задіяних у спробах уряду Росії вплинути на президентські вибори в США 2020 року, на чолі з першим заступником керівника Адміністрації президента РФ Олексієм Громовим. Серед них - кілька осіб та організацій, пов'язаних з "поваром Путіна" Євгеном Пригожиним.

Також обмеження торкнуться шести російських технологічних компаній, які надають підтримку російським спецслужбам, що здійснювали найбільш найнебезпечніші та руйнівні кібератаки в історії. Зокрема, атаку SolarWinds, організовану зовнішньою розвідкою РФ на державні мережі, спецслужби та збройні сили США, віруси NotPetya та Olympic Destroyer, кібератаки на держоргани та критичну інфраструктуру України та Грузії, а також кіберзлочини, пов’язані з виробами у США та Франції.

Це військовий технополіс "ЭРА" в Анапі (дослідницький центр, підконтрольний Міноборони РФ, співпрацює з російською розвідкою ГРУ), АО "Пасіт" (ІТ-компанія, що проводила дослідження для кібератак зовнішньої розвідки РФ), Науково-дослідний інститут спеціалізованих обчислювальних пристроїв та автоматики безпеки ("Спецвузавтоматика") (державний інститут, що здійснював дослідження та надавав техпідтримку для кібератак зовнішньої розвідки РФ), ТОВ "Необіт" (ІТ-компанія, що обслуговує Міноборони РФ та ФСБ), АО "АСТ" (ІТ-компанія, що обслуговує Міноборони РФ, ФСБ та СЗР. Також брала участь у розробці російських кібератак) і АО "Позитив Текнолоджиз" (ІТ-компанія, що займається кібербезпекою та співпрацює з ФСБ).

Ще п'ять фізичних і три юридичні особи потрапили під санкції через окупацію Криму Росією.

Це проєктна організація "Ленпромтранспроект", "Дирекція з будівництва залізниці Беркатіт-Томмот-Якутсь" та генеральний директор "Мостотреста" Леонід Риженькін (за участь в будівництві Керченського мосту), Сімферопольське СІЗО-1 (за порушення прав людини), міністри окупаційної адміністрації Ларіса Кулініч і Павло Каранда, начальник кримського управління ФСБ Леонід Михайлюк та начальник кримського управління Слідчого комітету Володимир Терентьєв (як представники окупаційної влади).

Внесення цих осіб до санкційних списків передбачає блокування їх активів на території США. Американським громадянам заборонено співпрацю з ними.

З Вашингтону також вишлють десять російських дипломатів.

Санкції також торкнуться державного боргу Росії. З 14 червня американським інвесторам буде заборонено купувати державні облігації, випущені російським Центробанком, Міністерством фінансів чи Фондом національного добробуту.

США також вперше відкрито звинуватили Службу зовнішньої розвідки Росії в минулорічній кібератаці, коли шкідливий код сховали в оновленні програмного забезпечення SolarWinds. Операцію здійснило хакерське угрупування СЗР РФ, відоме як APT 29, Cozy Bear та The Dukes.

SolarWinds визнала факт злому в грудні 2020 року, зазначивши, що хакери "працювали на іноземну державу". Пізніше Washington Post повідомила з посиланням на джерела, що за атакою стоїть на хакерська група APT29 (також відома як Cozy Bear), яка працює на Службу зовнішньої розвідки Росії.

Російська влада відкинула звинувачення. 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram