ГоловнаСвіт

Американці знайшли фейковий новинний сайт Пригожина під назвою NAEBC

Facebook та Twitter виявили інше фейкове ЗМІ - Peace Data.

Американці знайшли фейковий новинний сайт Пригожина під назвою NAEBC
Фото: fontanka.ru

Російський сайт, який видавав себе за незалежне новинне агентство, напередодні виборів президента США публікував новини та аналітику, націлені на користувачів соціальних мереж з правими поглядами.

Про це пише Reuters з посиланням на два джерела, знайомих з розслідуванням ФБР у справі про цей ресурс.

Сайт має назву Newsroom for American and European Based Citizens (NAEBC), або "Відділ новин для громадян Америки та Європи". Ресурс працював з червня 2020 року. Як стверджує Reuters, NAEBC пов'язаний з петербурзьким "Агентством інтернет-досліджень", яке, в свою чергу, пов'язують з близьким до Кремля бізнесменом Євгеном Пригожиним.

У вересні 2020 року Facebook та Twitter виявили інше фейкове ЗМІ - Peace Data, назву якого було утворено за схожим омонімічним принципом.

Експерти з компанії Graphika проаналізували дані щодо сайту NAEBC і ресурсу Peace Data і дійшли висновку, що обидва ресурси відігравали активну роль у поширенні фейків до виборів 2016 року.

NAEBC позиціонувало себе як "вільне і незалежне" ЗМІ, що базується в Угорщині, і заявляло, що його місія - "просувати консервативні і праві голоси". Його головна сторінка містила попередження для читачів: "Не дайте себе обдурити".

Сам веб-сайт в основному був присвячений політиці і поточним подіям США. Він передруковував статті консервативних ЗМІ і платив реальним американцям за те, щоб вони писали на політично чутливі теми. Ці матеріали потім просували в соціальних мережах (у тому числі в Gab, Parler, Twitter і LinkedIn), яким віддавали перевагу праві користувачі, мережа акаунтів, чиї користувачі видавали себе за редакторів і журналістів. Деякі з них використовували комп'ютерні фотографії неіснуючих людей.

Теми, що висвітлюються NAEBC, варіювалися від нападок на кандидата в президенти від Демократичної партії Джо Байдена до критики руху Black Lives Matter і похвали на адресу Кайла Ріттенхауза, який кілька разів вистрілив в учасників погромів у Вісконсині.

Російська влада неодноразово заперечувала будь-яке втручання у вибори в США. Офіційний представник Кремля Дмитро Пєсков заявив, що нічого не знає ні про NAEBC, ні про фейковий лівий новинний сайт Peace Data. У ФБР від коментарів відмовилися.

Після того як журналісти Reuters зв'язалися з NAEBC для отримання коментарів, облікові записи в соціальних мережах, зареєстровані на ім'я редактора Нора Берка та інших співробітників NAEBC, були видалені, так само як і деякі з попередніх повідомлень у соцмережах.

Журналісти Reuters виявили трьох авторів, котрі проживають в США, які написали статті для NAEBC. Двоє з них раніше писали для низки правих ЗМІ, а третій був журналістом-любителем. Один з авторів, який попросив не називати його імені, сказав, що вони працювали на NAEBC протягом останнього місяця, не знаючи про підтримку з боку Росії. Так само як і авторам Peace Data, на ньому платили від 50 до 75 доларів за статтю, і гроші надсилали негайно через онлайн-переказ.

Співробітники NAEBC давали авторам докладні інструкції для статей. Наприклад, один з авторів отримав пропозицію розповісти, "як американські громадяни повинні захищати себе без поліції", і особливо згадав збільшення закупівель зброї.

Нагадаємо, що в липні цього року Сполучені Штати запровадили санкції щодо фізичних і юридичних осіб, які дозволяли Євгену Пригожину, котрий входить в оточення президента Росії Володимира Путіна, уникати американських санкцій. У вересні ці санкції були розширені.

Євген Пригожин, якого ЗМІ раніше називали особистим кухарем Володимира Путіна, займається ресторанним бізнесом з 1996 року. За даними ЗМІ, він може бути причетним до тестування бойових отрут.

За даними Bloomberg, Євген Пригожин за допомогою своїх найманців пропонував послуги безпеки й організації передвиборних кампаній у 10 країнах Африки: ДР Конго, Судані, Лівії, Мадагаскарі, Анголі, Гвінеї, Гвінеї-Бісау, Мозамбіку, Зімбабве і ЦАР.

У лютому 2018 року велике журі федерального суду американського округу Колумбія офіційно звинуватило "Агентство інтернет-досліджень" Пригожина у втручанні в президентські вибори в США 2016 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram