ГоловнаПолітика

Bloomberg дізнався про роботу найманців "кухаря Путіна" у 10 країнах Африки

В обмін структури Пригожина отримують права на видобуток корисних копалин та інші можливості для бізнесу.

Bloomberg дізнався про роботу найманців "кухаря Путіна" у 10 країнах Африки
Фото: gazeta.ru

Російський бізнесмен Євген Пригожин, якого називають "кухарем Путіна", за допомогою своїх найманців пропонує послуги з забезпечення безпеки й організації передвиборних кампаній у 10 країнах Африки.

Про це пише видання Bloomberg.

Серед них агентство називає Демократичну Республіку Конго, Судан, Лівію, Мадагаскар, Анголу, Гвінею, Гвінею-Бісау, Мозамбік, Зімбабве і Центральноафриканську Республіку.

В обмін структури Пригожина отримують права на видобуток корисних копалині інші можливості для бізнесу. Зокрема, бізнесмен надає військові послуги Лівійській національній армії в обмін на енергетичні угоди.

Політичні консультанти Пригожина також працювали з кандидатом у президенти Зімбабве Еммерсоном Мнангагву, який переміг на виборах у липні. Його противник у передвиборній гонці Роберт Мугабе, який правив країною майже 40 років, тоді заявляв, що на "результати вплинули росіяни".

Нагадаємо, однією з найвідоміших російських приватних військових компаній - "ПВК Вагнера" - керує олігарх Євген Пригожин, який має близькі особисті зв'язки з президентом РФ Володимиром Путіним. Найманців з "ПВК Вагнера" Росія розмістила, зокрема, у ЦАР для "забезпечення безпеки" президента Фостен-Арканжи Туадери і тренування місцевих військових.

У липні російські журналісти, які знімали фільм про найманців, були вбиті.

19 листопада стало відомо, що найманці російських ПВК і ветерани збройних сил і бойових дій звернулися у Міжнародний кримінальний суд з вимогою порушити справу проти організаторів ПВК і тих, хто їм допомагає. Автори звернення стверджують, що "з російськими найманцями укладають юридично нікчемні договори, які не регламентують роботу в умовах бойових дій". Втрати ПВК, за їхніми даними, обчислюються сотнями.

Коментуючи цю заяву, прес-секретар Путіна Дмитро Пєсков заявив, що де-юре жодних ПВК у Росії немає.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram