ГоловнаСвіт

Росія розмістила у ЦАР найманців з "ПВК Вагнера", - ЗМІ

Завдання росіян - охороняти президента і тренувати місцевих військових.

Росія розмістила у ЦАР найманців з "ПВК Вагнера", - ЗМІ
Фото: facebook.com/presidence.centrafrique

Збройний контингент з Росії розміщено у Центральноафриканській Республіці для "гарантування безпеки" президента ЦАР Фостен-Арканжа Туадери і тренування місцевих військових. Про це повідомляє російська "Новая газета" з посиланням на французьку Le Monde.

Видання пише про п'ять кадрових військових розвідників і 170 громадських інструкторів, що прибули в країну. Стверджується, що формально вони працюють на дві приватні військові компанії - Sewa Security Services і Lobaye Ltd.

Однак, як заявили газеті експерти, мова йде про "російських найманців" з так званої "приватної військової компанії Вагнера" ("ПВК Вагнера"), яка ймовірно пов'язана з підприємцем Євгеном Пригожиним, якого називають другом російського президента.

За відомостями паризької преси, база "посланців Москви" розташована за 60 кілометрів від столиці ЦАР, на території маєтку Беренго, що був колись резиденцією президента, а потім імператора країни Жан-Беделя Бокасси.

Le Monde пише, що завдання росіян - охороняти главу держави в умовах етнорелігійного конфлікту. Адміністрація Туадери контролює лише столицю та її околиці. На решті території регулярно відбуваються збройні зіткнення між мусульманськими і християнськими формуваннями.

Адміністрація Туадери підтвердила прибуття в республіку загону російських військових фахівців для посилення безпеки глави держави, пише видання. За його даними, озброєні російські фахівці мають необмежений доступ до графіка і оточення глави держави.

Зазначається, що один з московських "радників" координує президентських охоронців, поєднуючи цю посаду з посадою посередника між Росією і ЦАР у військовій та економічній сферах.

Нагадаємо, що "ПВК Вагнера" була створена в 2014 році російським підполковником запасу Дмитром Уткіним. Спочатку найманці воювали на Донбасі на стороні проросійських бойовиків, а потім вирушили до Сирії. Міноборони РФ не підтверджує, щоб бійці ПВК беруть участь в операції в Сирії.

Групу пов'язують із російським бізнесменом Євгеном Пригожиним, також відомим як "кухар Путіна". Раніше повний тезка Уткіна був призначений гендиректором фірми "Конкорд менеджмент та консалтинг" - керуючої компанії ресторанного бізнесу Пригожина. Сам бізнесмен свій зв'язок з "ПВК Вагнера" відкидає.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram