ГоловнаПолітика

Українська сторона ТКГ розраховує на прогрес у питанні обміну полоненими після розмови Порошенка та Путіна

"Україна готова до компромісів заради звільнення людей, що утримуються в РФ і в ОРДЛО".

Українська сторона ТКГ розраховує на прогрес у питанні обміну полоненими після розмови Порошенка та Путіна

Українська сторона Тристоронньої контактної групи з врегулювання ситуації на Донбасі розраховує, що питання обміну утримуваних осіб прискориться після телефонної розмови Петра Порошенка з президентом РФ Володимиром Путіним.

Про це повідомила прес-секретар представника України в групі Леоніда Кучми Дарка Оліфер на своїй сторінці у Фейсбуці.

"Українська сторона готова до компромісів заради звільнення людей, що утримуються в РФ і в ОРДЛО. Сподіваємося, що телефонна розмова президентів України та РФ щодо цієї проблеми сприятиме якнайшвидшому вирішенню питання. Очікуємо, що РФ перегляне свою позицію щодо важливої гуманітарної ініціативи - створення за участю України, РФ і Міжнародного комітету Червоного Хреста тристороннього механізму пошуку зниклих безвісти", - написала вона.

Економічна підгрупа ТКГ закликала створити необхідні умови ремонтним бригадам для відновлення стійкого мобільного зв'язку на непідконтрольних територіях.

Також українська сторона висловила стурбованість ситуацією навколо Донецької фільтрувальної станції.

"Систематичні обстріли з боку НЗФ ОРДО загрожують безпеці працівників станції та водопостачанню, яке є життєво необхідним для величезної кількості людей. На цій ділянці РФ досі не дає гарантій безпеки для працівників, ремонтників та СММ ОБСЄ", - зазначила Оліфер.

Вона також повідомила, що розведення сил і засобів в районі Станиці Луганської може відбутися за умови дотримання семиденного періоду тиші.

"Ми з тривогою спостерігаємо за військовою активністю в межах ділянок, де розведення повинно було відбутися раніше - райони Золотого і Петровського. Так, в районі Золотого НЗФ ОРДЛО проводять мінування, встановили зенітну установку; в районі Петровського обладнані укріплені кулемети і мінометні позиції, звідси ЗСУ були обстріляні зі стрілецької зброї та гранатометів", - написала Оліфер.

За її словами, узгодження технічних параметрів відновлювальних робіт мостового переходу в районі Станиці Луганської триває.

Нагадаємо, 9 червня Порошенко провів телефонну розмову з Путіним. Повідомлялося, що вони обговорювали питання звільнення українських політв'язнів, які перебувають на території Росії і на тимчасово окупованих територіях.

Минулого разу Порошенко і Путін говорили по телефону в лютому 2018 року. Розмова відбулася напередодні запланованої зустрічі міністрів закордонних справ країн "нормандської четвірки" в Мюнхені, яка так і не відбулася. Порошенко пізніше розповів, що розмова стосувалася двох тем: миротворців і звільнення заручників.

27 грудня 2017 року в рамках обміну з полону бойовиків були звільнені 73 українці, Україна передала бойовикам 233 людини.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram