ГоловнаСвіт

У Нагірному Карабаху почались бойові дії

Азербайджан заявив про початок контрнаступу по всій лінії фронту.

У Нагірному Карабаху почались бойові дії
Президент Азербайджану Ільхам Алієв під час ектреного звернення до нації
Фото: m.minval.az

Армія Азербайджану почала контрнаступальну операцію по всій лінії фронту у Нагірному Карабаху. Про це у неділю, 27 вересня, повідомили у Міністерстві оборони країни

За версією Міноборони Азербайджану 27 вересня близько 06:00 армія Вірменії обстріляла позиції азербайджанської армії з великокаліберних гармат, мінометів і артилерійських установок.

"Особовий склад і танкові підрозділи за підтримки підрозділів ракетно-артилерійських військ, фронтової авіації і безпілотних літальних апаратів, виявивши велику кількість живої сили, військові об'єкти і бойову техніку збройних сил Вірменії, розташованих на передній лінії і у глибині оборони противника, знищують їх", – йдеться у повідомленні.

Президент Азербайджану Ільхам Алієв виступив з екстреним зверненням до нації.

"В результаті обстрілу вірменських військових є втрати серед азербайджанських військових і цивільного населення. Азербайджан не залишить без відповіді дії Вірменії. В даний час по позиціях противника наносяться удари, знищена військова техніка", – сказав президент.

У Міноборони заявили, що до цього часу азербайджанські військові знищили на різних напрямках 12 зенітно-ракетних комплексів OSA підрозділів ППО Вірменії. 

Під час бойових дій вірменські військові збили бойовий вертоліт ВПС Азербайджану, його екіпаж вижив.

Доступ до інтернету в Азербайджані обмежили для "запобігання широкомасштабної провокації Вірменії".

Раніше Міністерство закордонних справ Вірменії повідомило, що Азербайджан завдав ракетних ударів по населених пунктах Нагірного Карабаху, внаслідок яких є жертви серед цивільного населення.

Прем'єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян повідомив, що уряд країни розгляне питання про введення часткового воєнного стану.

"Відповідальність за зіткнення лежить на військовому керівництві Азербайджану", - написала прессекретар Міноборони Вірменії Шушан Степанян.

Нагадаємо, чергове загострення у регіоні почалося 21 вересня після загибелі сержанта азербайджанської армії. У липні цього року обидві країни зазнали втрат внаслідок обміну ударами.

Суперечка навколо Нагірного Карабаху триває з 1991 року. За час збройного конфлікту, який продовжується зі змінною інтенсивністю, загинули десятки тисяч людей.

Найгостріша фаза протистояння була припинена у 1994 році після підписання так званого Бішкекського протоколу, результатом якого стало утворення невизнаної Нагірно-Карабаської республіки.

Формально ця територія є частиною Азербайджану, однак більшість її населення вірмени.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram