ГоловнаСвіт

Посол ЄС розкритикував законопроєкт про закупівлі імпортної машинобудівної продукції

Маасікас звернувся стосовно цього до Шмигаля і Разумкова.

Посол ЄС розкритикував законопроєкт про закупівлі імпортної машинобудівної продукції
Матти Маасикас
Фото: Estonian Foreign Ministry

Європейський Союз занепокоївся проєктом постанови Кабміну і законопроєктом, які стосуються закупівель імпортної машинобудівної продукції.

Про це йдеться в листі посла Євросоюзу Матті Маасікаса до голови Верховної Ради Дмитра Разумкова і прем'єр-міністра Дениса Шмигаля від 3 липня.

Текст листа опинився в розпорядженні видання "Наші гроші".

Євросоюз сумнівається в сумісності проєкту урядової постанови "Деякі питання реалізації пілотного проєкту зі здійснення закупівель техніки галузі машинобудування з підтвердженим ступенем локалізації виробництва" із зобов'язаннями України щодо державних закупівель в рамках Угоди про асоціацію Україна-ЄС і угоди СОТ про держзакупівлі.

"Проєкт постанови має намір ввести як пілотний проєкт вимогу 15% - 30% питомої ваги критерію локалізації машинобудівної техніки в Україні. На наш погляд, це буде суттєвим порушенням зазначених основ рівного ставлення і недискримінації", - вказує в листі Маасікас.

Євросоюз також висловив стурбованість щодо реєстрації в Раді 24 червня законопроєкту № 3937 про внесення змін до Закону України "Про публічні закупівлі" щодо створення передумов для сталого розвитку та модернізації вітчизняної промисловості.

"Цей законопроєкт вводить вимоги локалізації виробництва для значного переліку промислових товарів і транспортних засобів терміном на 10 років, який за нашою оцінкою також порушить ст. IV Угоди СОТ і ст. 151 (1) Угоди про асоціацію. Це не тільки підриває основоположні принципи рівного ставлення і недискримінації, але і, враховуючи ступінь локалізації, якої вимагає законопроєкт (до 60%), de facto позбавляє закордонну продукцію можливості участі в закупівлях у цих галузях", - йдеться в листі посла ЄС.

Зазначається, що намір ввести такий самий рівень локалізації в закупівлях, пов'язаних з проєктами таких установ як Європейський інвестиційний банк, "можуть мати серйозний негативний вплив на майбутню діяльність таких інституцій в Україні та відповідну підтримку ЄС".

Європосол називає зміни, які передбачає постанова і законопроєкт, "дискримінаційними заходами", що поставлять під сумнів досягнення України останніх років у реформі системи державних закупівель.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram