ГоловнаСвіт

Сенатський комітет США хоче отримати дані про роботу Байдена-молодшого в Україні

Повістка, яку відправили до суду, зобов'язує компанію Blue Star Strategies передати документи, пов'язані з його роботою в Burisma.

Сенатський комітет США хоче отримати дані про роботу Байдена-молодшого в Україні
Джо Байден і його син Хантер
Фото: america.aljazeera.com

Сенатський комітет США 20 травня вирішила направити повістку до суду щодо консалтингової компанії Blue Star Strategies у справі про розслідування діяльності української компанії Burisma і Хантера Байдена – сина кандидата в президенти США Джо Байдена.

Про це повідомляє "Укрінформ" із посиланням на CBS News і The Hill.

"Порядок зобов'язує Blue Star Strategies передати документи, пов'язані з його (Хантера Байдена, – ред.) роботою в Burisma, і документи, пов'язані з українською енергетичною компанією. Повістка також вимагає дати свідчення від двох осіб в Blue Star, пов'язаних із цією роботою", – йдеться в повідомленні.

Ініціатором голосування в сенатському комітеті виступив сенатор-республіканець Рон Джонсон.

Повістка для Blue Star Strategies є частиною поточних розслідувань трьох колегій Сенату під керівництвом республіканців щодо зв'язків між демократами й Україною, включно зі звинуваченнями в конфлікті інтересів між Burisma і Байденом.

Співзасновник і гендиректор Blue Star Strategies Карен Трамонтана прислала Джонсону лист, у якому підтвердила, що компанія погодилася співпрацювати з Комітетом та надала письмові відповіді на всі питання, а також документи про зустрічі з федеральним урядом щодо Burisma в грудні.

Демократи оскаржили голосування про повістку і заявили, що розслідування республіканців є "партизанським" на тлі пандемії коронавірусу.

Як пише The Hill, Джонсон також заявив, що хоче оприлюднити звіт про своє розслідування щодо української газової компанії Burisma Holdings і Хантера Байдена в найближчі місяці.

Нагадаємо, адвокат президента США Дональда Трампа Руді Джуліані в декількох інтерв'ю заявляв про втручання колишнього віцепрезидента Байдена в українську політику й участь у корупційних справах. Зокрема він стверджує, що колишнього генпрокурора України Віктора Шокіна звільнили на прохання Байдена, – нібито за те, що вік знав про зв'язки Burisma з його сином.

Як відомо, Україна стала одним із чинників у передвиборній кампанії в США. Одним із головних конкурентів чинного президента Трампа став Байден-старший. Його син Хантер входив до складу директорів Burisma Holding. Власник Burisma – колишній міністр екології та природних ресурсів України Микола Злочевський.

У 2014 році Генпрокуратура оголосила Злочевського підозрюваним у незаконному збагаченні. Слідство вважало, що підприємства, які від контролював, незаконно отримали право на користування нафтогазоносними надрами. Найбільше родовищ компанії від Burisma Holdings отримали у 2003–2004 роках (коли Злочевський очолював Державний комітет природних ресурсів, який видав ліцензії на право користування надрами) й у 2010–2012 роках (коли Злочевський очолював міністерство охорони навколишнього природного середовища).

У грудні 2015 року генпрокурор Шокін передав справи Злочевського і Burisma в НАБУ й САП. Навесні 2016 року під тиском Байдена Шокіна звільнили. У лютому 2018 року стало відомо, що САП закрила справу про видачу ліцензій фірмам Злочевського. 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram