ГоловнаСвіт

Естонія оголосила про початок економічної кризи

Через непередбачувано мінливі обставини планування практично неможливе.

Естонія оголосила про початок економічної кризи
Министр финансов Эстонии Мартин Хельме
Фото: ERR

Міністр фінансів Естонії Мартін Хельме заявив, що Естонія увійшла у фазу нової економічної кризи. Так він прокоментував наслідки епідемії коронавірусу і цінової війни на нафтовому ринку для економіки, передає естонська громадська телерадіомовна корпорація ERR.

"Цифри свідчать, що такого різкого падіння не було з 2008 року. І це матиме наслідки в реальному житті. Баланси підприємств різко скоротяться, а банки почнуть відкликати кредити або вимагати додаткового забезпечення. Підприємства, які фінансують себе випуском облігацій, більше не зможуть це робити", - сказав Хельме в передачі "Esimene Stuudio" телеканалу ETV.

За словами міністра фінансів, економічна криза в країні вже настала, і питання тепер у тому, як звести до мінімуму її наслідки і знайти можливості отримати від неї якусь користь. Однак через непередбачувано мінливі обставини планування практично неможливе.

"Ми бачимо, що все сталося протягом двох місяців, у європейському контексті - двох тижнів. Перший висновок - такої поганої "видимості", як зараз, в економіці в нас ніколи не було. Ми не маємо можливості прогнозувати, що буде через два тижні, через два місяці", - сказав Хельме.

Він також зазначив, що західні країни зараз у значно складнішій ситуації, ніж під час кризи 2008 року. "Як у світовій, так і європейській економіці боргове навантаження вище, ніж десять років тому. Безробіття більше. Конкурентоспроможність гірша, ніж до кризи 2008 року. Говорили, що буде плавне падіння. Тепер замість цього бульбашка оглушливо луснула", - додав міністр.

Нагадаємо, в понеділок, 9 березня, на ринку нафти стався найсильніший обвал цін з 1991 року, коли почалася війна в Перській затоці. Ціна нафти американської марки WTI впала на 30%. Якщо в п'ятницю торги закрилися на позначці 41,28 долара за барель, то в понеділок вранці нафта торгувалася на рівні, нижчому за 29 доларів.

Того ж дня слідом за нафтою обвалився і європейський ринок акцій.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram