ГоловнаСвіт

Білий дім повторно відмовив у публікації 24 листів про затримку військової допомоги Україні

У грудні листи оприлюднили, відредагувавши значну частину інформації.

Білий дім повторно відмовив у публікації 24 листів про затримку військової допомоги Україні
Фото: EPA/UPG

Міністерство юстиції США заявило, що має в своєму розпорядженні 24 електронні листи, які стосуються участі президента Дональда Трампа в прийнятті рішення про затримку військової допомоги Україні. Однак не може їх опублікувати через позицію Білого дому.

Як повідомляє CNN, про існування 24 електронних листів, пов'язаних з рішенням президента США затримати 391 млн доларів військової допомоги Україні, Міністерство юстиції заявило під час одного з судових слухань в п'ятницю, 31 січня.

Юрист Адміністративно-бюджетного управління США, яке і прийняло рішення про допомогу Україні, заявив, що листи не повинні розголошуватися, оскільки підпадають під дію так званої "executive privilege" - це право на конфіденційність особистої переписки і розмов представників виконавчої влади, перш за все американського президента.

24 електронних листи, створених в червні-вересні 2019 року, описують "обсяг, тривалість і мету затримання допомоги Україні", йдеться в повідомленні юриста АБУ

Представники Мін'юсту та Адміністративно-бюджетного управління відповідали на запит судді, який вимагав від них пояснення щодо редагування кожного електронного листа, які відомства оприлюднили на вимогу Центру громадянської чесноти в грудні 2019 року.

Тоді Центр виграв позов на підставі Закону про свободу інформації, вимагаючи від Мін'юсту і АБУ оприлюднити листування, що пов'язане з затримкою військової допомоги Україні. Значна частина інформації в опублікованих листах була зафарбована чорним. Однак з них випливало, що заморозка військової допомоги Україні почалася вже через 90 хвилин після розмови Трампа і Зеленського в липні 2019.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram