ГоловнаСвіт

Ексмайор "ДНР" Прилєпін разом із Сігалом та Чичеріною створив партію "За правду" (оновлено)

Нова партія вважає нормою військову експансію і збирається "заміщати собою еліту".

Російський письменник і замхудрука МХАТу Захар Прилєпін, котрий у званні майора воював за "ДНР", створив нову партію.

Установчий з'їзд партії "За правду" відбувся в будівлі Центрального телеграфу в Москві. Спочатку Прилєпін відповів на запитання, проходячи перевірку на поліграфі, а після виступив з програмною промовою, пише Новая газета.

Фото: Новости Донбасса

У з'їзді взяли участь актори Стівен Сігал, Олександр Казаков (як і Прилєпін, був радником глави "ДНР") та Іван Охлобистін (не вступав до партії, але став радником Прилєпіна), режисер Едуард Бояков, музиканти Юлія Чичеріна, Олексій Піддубний (Джанго) та інші.

"Бог є. Вітчизна одна. Сім'я - союз чоловіка й жінки. Захищати Батьківщину зі зброєю в руках - норма. Експансія - дипломатична, культурна, політична, мовна, а в крайньому разі і військова - норма", - оголосив Прилєпін.

Він також висловився проти чинного істеблішменту через його віддаленість від населення. За його словами, еліти сформувалися "після 1991 року в ліберальної порядку" і тільки "мімікрувала" під "патріотичні тренди".

Фото: Новости Донбасса

Члени партії мають намір залучити "якомога більше небайдужих людей", щоб потім "впливати на еліти, нав'язувати зміну еліт, заміщати собою еліту в разі потреби". "За правду", за словами Прілєпіна, "претендує на владу, домагається влади, має право на владу" - і зокрема збирається брати участь у виборах до Думи.

Сам Прилєпін обиратися в Держдуму не збирається, проте планує висунути від партії Стівена Сігала. Після того, як інші учасники з'їзду нагадали, що у актора є громадянство США і Сербії, Сігал відмовився від пропозиції. 

Оновлення. В партію "За правду" увійшли також фігурант "справи 2 травня" росіянин Євген Мефьодов, якого передали РФ в рамках обміну в вересні, і колишній "міністр зв'язку ДНР" Віктор Яценко. Про це повідомив журналіст Денис Казанський.

"У "міністра ДНР" суто випадково опинився російський паспорт. А в Одесі 2 травня чисто випадково опинився друг Прілєпіна, російський політик, який брав участь в організації масових заворушень, що призвели до загибелі людей. Просто так збіглося, звичайно ж Росія тут зовсім ні при чому", - написав журналіст.

Віктора Яценка в 2016 році США внесли до списку санкцій. Євген Мефьодов - учасник подій 2 травня 2014 року в Одесі, вийшов з СІЗО в серпні 2019 року за заставу 153 тисячі гривень, які вніс нардеп від проросійської партії ОТЗЖ Микола Скорик.

Як повідомлялося, Прилєпін входить до комісії при Володимирові Путіні, яка обговорює поправки до Конституції РФ.

В Україні Захар Прилєпін відомий своєю підтримкою угруповання "ДНР" на Донбасі. Письменник був заступником командира одного з підрозділів бойовиків "ДНР", у зв'язку з чим СБУ звинуватила його в тероризмі.

Також Прилєпін був радником глави "ДНР" Олександра Захарченка, якого вбили 31 серпня Донецьку.    

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram