ГоловнаСвіт

Палестина розірвала відносини зі США та Ізраїлем через "мирний план" Трампа

Аббас відмовився обговорювати план з Трампом телефоном чи навіть отримати його копію.

Палестина розірвала відносини зі США та Ізраїлем через "мирний план" Трампа
Фото: EPA/UPG

Палестина розірвала всі відносини зі Сполученими Штатами та Ізраїлем, зокрема пов'язані з безпекою, після відхилення близькосхідного мирного плану, представленого президентом США Дональдом Трампом.

Про це заявив президент Палестини Махмуд Аббас, передає Reuters.

"Ми поінформували ізраїльську сторону... що з ними та зі Сполученими Штатами взагалі не буде жодних відносин, включаючи зв'язки у сфері безпеки", - сказав Аббас на одноденній надзвичайній зустрічі з Лігою арабських держав, скликаній для обговорення плану Трампа.

Ізраїль і сили безпеки Палестинської адміністрації давно співпрацюють у поліцейських ділянках окупованого Західного берега, які перебувають під палестинським контролем. У Палестини також є угоди про співпрацю в галузі розвідки з ЦРУ, які тривали навіть після того, як палестинці почали бойкотувати мирні зусилля адміністрації Трампа 2017 року.

Аббас також сказав, що відмовився обговорювати план із Трампом телефоном чи навіть отримати його копію, щоб вивчити його.

Також лідер Палестини заявив, що не хоче, щоб Трамп міг сказати, що з ним, Аббасом, консультувалися з цього питання.

Мирний план Трампа передбачає створення двох держав - єврейської та палестинської. Єрусалим залишиться неподільною столицею Ізраїлю. Палестинською столицею стане Східний Єрусалим. Йдеться не про ту східну частину Єрусалима, в якій розташовані всі основні святині, а відокремлену від міста роздільним парканом частину, яка включає райони Кафр-Акаба і Шуафат, де розташований табір біженців. На Храмовій горі в Єрусалимі зберігається статус-кво.

Зустріч міністрів закордонних справ Ліги арабських держав у Каїрі заявила, що цей план не приведе до всеосяжного і справедливого миру та що Ліга не співпрацюватиме зі США в його реалізації.

Міністри підтвердили право палестинців на створення майбутньої держави на основі земель, захоплених і окупованих Ізраїлем у ході близькосхідної війни 1967 року, зі Східним Єрусалимом в ролі столиці, йдеться в підсумковому комюніке.

Міністри закордонних справ Єгипту, Саудівської Аравії, Йорданії, Іраку, Лівану та інших країн заявили, що не може бути миру без визнання прав палестинців і всеосяжного рішення.

Три держави Перської затоки - Оман, Бахрейн і Об'єднані Арабські Емірати - взяли участь у зборах Білого дому, де Трамп оголосив про свій план разом з Нетаньягу.

У вівторок Нетаньягу заявив, що цього тижня попросить свій кабінет схвалити застосування ізраїльського законодавства до єврейських поселень на Західному березі. Такий крок міг би стати першим кроком до офіційної анексії поселень і долини річки Йордан - території, яку Ізраїль утримував під військовою окупацією з моменту його захоплення 1967 року.

Більшість країн вважають ізраїльські поселення на окупованих у результаті війни територіях порушенням міжнародного права.    

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram