ГоловнаСвіт

Посол Ізраїлю вважає, що Україні варто подати до суду на Іран за збитий літак

"Іранці не знали, що це був український літак. Але вони навмисно його збили".

Посол Ізраїлю вважає, що Україні варто подати до суду на Іран за збитий літак
Фото: EPA/UPG

Посол Ізраїлю Джоел Ліон вважає, що іранські військові навмисно збили український "Боїнг" у небі над Тегераном.

Про це він заявив в ексклюзивному інтерв'ю LB.ua.

"Вам варто подати до суду на Іран. Але знову ж таки, це ваша країна, я не хочу втручатися у ваші внутрішні справи. Україна сама повинна вирішити, як боротися з тим, хто навмисно збив літак. Іранці не знали, що це був український літак, це правда. Але вони навмисно його збили", - сказав Ліон.

Водночас посол вважає, що за весь період гарячої фази інциденту український уряд діяв безпомилково.

"Ваш уряд, поки у них на руках не опинилися всі факти, не говорив ні про що. Вони виконали хорошу роботу. Вони перевірили, отримали, я не знаю звідки, підтверджену інформацію. І на це пішли не дні, це була всього кілька годин", - заявив дипломат.

Водночас Джоел Ліон закликав занести іранський Корпус вартових Ісламської революції у список терористичних організацій.

"Корпус вартових Ісламської революції, чий ВПС збив цей літак, повинен бути занесений у список терористичних організацій", - акцентував посол.

Нагадаємо, пасажирський літак Boeing 737-800 авіакомпанії МАУ, який повинен був виконати рейс PS752 за маршрутом Тегеран-Київ, розбився в районі міжнародного аеропорту імені Імама Хомейні в Тегерані відразу після зльоту вранці 8 січня. На борту перебували 167 пасажирів і дев'ять членів екіпажу. Всі вони загинули. Серед загиблих - 11 громадян України (серед них 9 членів екіпажу), 82 громадянини Ірану, 63 - Канади, 10 - Швеції, 4 - Афганістану, по 3 - ФРН і Великобританії.

Через три дні після катастрофи Іран визнав, що збив літак помилково, сплутавши його за крилатою ракетою. Відповідальність за аварію авіалайнера взяв на себе іранський військовий підрозділ Корпус вартових Ісламської революції.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram