ГоловнаСвіт

Посол Ізраїлю пояснив затримку ратифікації ЗВТ з Україною

Постійні перевибори блокують нормальну роботу Кнесету.

Посол Ізраїлю пояснив затримку ратифікації ЗВТ з Україною

Товарообіг між Україною і Ізраїлем не росте, оскільки не працює Зона вільної торгівлі між двома країнами. А її в свою чергу гальмують треті за рахунком перевибори в Кнесет.

Про це в ексклюзивному інтерв'ю LB.ua повідомив посол Ізраїлю в Україні Джоел Ліон.

"В Ізраїлі ми зараз йдемо на третій тур парламентських виборів. Це означає, що все в Ізраїлі було призупинено більш, ніж на рік. Ми підписали з Україною угоду про зону вільної торгівлі рік тому. Вона не була ратифікована. Вона і не могла бути ратифікована Ізраїлем. Тому вона зараз не працює", - сказав дипломат.

Посол пояснив, що перехідний уряд не може подати угоду на ратифікацію в парламент, який вже розпущений. У той же час, як зазначив Ліон, прем'єр Ізраїлю Беньямін Нетаньягу попросив відповідальних за ЗВТ ізраїльських чиновників вирішити це питання.

"Прем'єр-міністр Нетаньягу попросив юрисконсультів перевірити, чи можемо ми щось з цим зробити. Він запитав про це на зустрічі. Сподіваюся, вони знайдуть якесь рішення. Але так, це перешкода, яку ми повинні подолати", - сказав посол .

Він упевнений, що відразу після запуску зони вільної торгівлі оборот між двома країнами значно зросте.

"У той момент, коли ЗВТ запрацює, ми побачимо зростання товарообігу, зростання економіки. Адже якщо ви з України зможете експортувати товари в Ізраїль без податків, зрозуміло, ізраїльтяни захочуть їх придбати, купити їх в більшій кількості. Те ж саме станеться з іншою стороною. Товарообіг буде рости. Але зараз він не може зростати, тому що угода ще не набула чинності", - зазначив Ліон.

Нагадаємо, договір про ЗВТ було підписано в січні 2019 року в рамках візиту президента Петра Порошенка до Ізраїлю. Підписи під документом також поставили перший віцепрем'єр-міністр-міністр економічного розвитку і торгівлі України Степан Кубів і в.о. міністра економіки і промисловості Ізраїлю Елі Коен.

Проєкт передбачає скасування ввізних мит для 80% українських промислових товарів і 70% мит на ізраїльський імпорт.

11 липня 2019 року Верховна Рада ратифікувала ЗВТ з Ізраїлем.

Під час візиту до Єрусалиму 23-24 січня 2020 року президент України Володимир Зеленський висловив надію, що товарообіг з Ізраїлем досягне показника в $2 млрд.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram