ГоловнаСвіт

Ізраїльський посол пообіцяв дізнатися, чи можливо присвоїти митрополиту Шептицькому "Праведника народів світу"

"Тієї інформації, що є зараз - недостатньо".

Ізраїльський посол пообіцяв дізнатися, чи можливо присвоїти митрополиту Шептицькому "Праведника народів світу"

Посол Ізраїлю в Україні Джоел Ліон зв'яжеться з керівництвом "Яд Вашему", щоб перевірити, чи є можливість надати митрополиту Андрею Шептицькому почесне звання "Праведник народів світу".

Про це дипломат заявив в ексклюзивному інтерв'ю LB.ua.

"Мені потрібно зв'язатися з "Яд Вашемом" і обговорити це. Знаю, що про це писала преса. Знаю, що кілька років тому, коли ми говорили про Шептицького, вони відповіли: якщо з'явиться якась нова інформація, вони раді будуть ще раз розглянути його історію. Але до сьогодні жодної нової інформації не надходило. Тієї інформації, що є зараз - недостатньо", - сказав посол.

У той самий час Ліон повідомив, що нині "Яд Вашем" збирає інформацію про кримчанку Саїду Аріфову і священника Омеляна Ковча, яких під час зустрічі з прем'єром Ізраїлю Беньяміном Нетаньягу згадав Зеленський.

"Річ у тому, що "Яд Вашему", щоб почати процедуру присвоєння звання, потрібні свідки подвигу. Це дуже довгий, дуже важкий процес. Саме тому звання «Праведник народів світу» настільки цінне і присвоюється не всім. Для присвоєння є маса критеріїв", - повідомив посол.

Нагадаємо, що під час візиту до Ізраїлю Зеленський прочитав і вручив прем'єр-міністру Нетаньягу лист, адресований жертвам трагедії Голокосту та всьому єврейському народу. Тоді ж президент України вперше розповів про історію своєї сім'ї, яка постраждала під час Голокосту.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram