ГоловнаСвіт

Європарламент проголосував за єдиний роз'єм для зарядки гаджетів

Зараз у світі поширені три стандарти зарядних пристроїв.

Європарламент проголосував за єдиний роз'єм для зарядки гаджетів
Фото: ua-reporter.com

Депутати Європарламенту проголосували за введення на території Європейського Союзу єдиного роз'єму для зарядки гаджетів. За цю резолюцію проголосували 582 депутати і 40 виступили проти, повідомляє BBC.

Документ передбачає, що Єврокомісія розробить новий регламент до липня 2020 року.

У Брюсселі очікують, що прийняте рішення зможе не тільки полегшити життя європейським користувачам, але і знизити обсяги відповідних відходів. У 2016 році на одного жителя країни-члена ЄС припало 16,6 кг викинутої електронної техніки.

Відомо, що проти стандартизації виступила компанія Apple, яка з 2012 року встановлює в свої смартфони та планшети власний роз'єм Lightning. В Apple вважають, що поспішне введення універсальної зарядки негативно позначиться на викидах в навколишнє середовище і спричинить збільшення відходів через масову відмову від застарілих аксесуарів.

Зараз у світі поширені три стандарти зарядних пристроїв: micro USB і його вдосконалена версія USB-C, а також роз'єм Lightning, який використовується майже у всіх нових пристроях Apple.

Ідея перевести всі мобільні пристрої на єдиний метод зарядки існує вже не перший рік, Єврокомісія просувала цю ідею останні 10 років. За підрахунками ВВС, в 2009 році на європейському ринку продавалося більш як 30 типів зарядних пристроїв.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram