ГоловнаСвіт

Франція оголосила надзвичайний кліматичний стан

Вугільні ТЕС у країні закриють протягом трьох років.

Франція оголосила надзвичайний кліматичний стан
Демонстрация во время Парижской конференции
Фото: EPA/UPG

У Франції 8 листопада набув чинності закон про енергетику і клімат, який встановлює "екологічний і кліматичний надзвичайний стан" та передбачає заходи для досягнення вуглецевої нейтральності до 2050 року.

Про це пише RFI.

Закон, опублікований у суботу в офіційному виданні Journal officiel, переглядає напрями енергетичної політики Франції, передбачаючи, зокрема, зменшення споживання викопного палива на 40% (замість 30%) до 2030 року і закриття останніх вугільних електростанцій 2022 року.

Зменшення сектора атомної енергетики на 50%, раніше заплановане на 2025 рік, перенесено на 2035 рік.

Крім того, закон офіційно закріплює статус Вищої ради з питань клімату, яка була створена в листопаді 2018 року. До складу цього незалежного органу входять експерти, які призначаються прем'єр-міністром Франції. До їхніх завдань належить складання щорічного звіту про виконання завдань щодо зниження викиду парникових газів, а також оцінка соціально-економічного впливу програми з охорони клімату, включаючи зайнятість населення, збереження біорізноманіття та різні політичні аспекти.

Закон передбачає поступову програму оновлення енергопостачання житлового сектора: саме це питання викликало найзапекліші дебати під час обговорення законопроєкту, оскільки потребує чималих фінансових витрат.

У тексті йдеться, що з 1 січня 2028 року енергоспоживання житлових приміщень не має перевищувати граничне значення 330 кіловат-годин первинної енергії на квадратний метр за рік. Щороку проводитиметься оцінка числа житлових приміщень, що перевищують цей поріг, і вартості робіт з їх реконструкції.

Закон передбачає активне розширення біогазової енергетики.

Нагадаємо, що нинішній рівень концентрації вуглекислого газу в атмосфері - найвищий в історії людства. Востаннє такий рівень був 3-5 мільйонів років тому, тоді й температура була значно вищою, і рівень морів був від 10 до 20 метрів вищим.  

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram