ГоловнаСвіт

Трамп заявив про готовність зустрітися з президентом Ірану

Макрон сподівається, що цю зустріч удасться організувати вже в найближчі тижні.

Трамп заявив про готовність зустрітися з президентом Ірану
Фото: EPA/UPG

Президент США Дональд Трамп готовий зустрітися з президентом Ірану Хасаном Рухані, "якщо обставини для цього будуть правильними".

Відповідну заяву глава Білого дому зробив у понеділок, 26 серпня, на спільній з президентом Франції Еммануелем Макроном пресконференції, присвяченій підсумкам саміту G7 в Біарріці, передає DW.

Зі свого боку французький лідер підкреслив, що переговори на саміті G7 "створили умови для зустрічі, а разом із цим і для угоди між президентом США Дональдом Трампом і президентом Ірану Хасаном Рухані". Він додав, що сподівається організувати цю зустріч уже в найближчі тижні.

При цьому Макрон повідомив, що вже переговорив по телефону з Рухані і той сказав йому, що готовий зустрітися "з будь-якими політичними лідерами, якщо це буде в інтересах його країни".

Конфлікт між США та Іраном став однією з ключових тем саміту "Великої сімки", що проходив у французькому місті Біарріці з 24 по 26 серпня 2019 року. У неділю, 25 серпня, Біарріц відвідав також міністр закордонних справ Ірану Мохаммад Джавад Заріф. Цей візит став для багатьох несподіванкою, проте, за даними інформагентства AFP, США були проінформовані про нього заздалегідь і не заперечували.

За інформацією іранського МЗС, Заріф прилетів у місто проведення саміту G7 на запрошення свого французького колеги Ле Дріана, з яким збирався провести переговори. Згодом канцлер Німеччини Ангела Меркель назвала приїзд Заріфа в Біарріц "паралельною подією, яка відбувається в тому ж місці, але не є зустріччю в рамках саміту G7".

Пізніше Заріф заявив, що після зустрічі з Ле Дріаном устиг перетнутися і з Макроном.

Нагадаємо, президент Франції Еммануель Макрон раніше повідомив, що лідери "Сімки" уповноважили його вести діалог з Іраном, щоб уникнути виходу країни з ядерної угоди.

Президент США Дональд Трамп заявив, що не брав участі в обговоренні, зазначивши, що якщо лідери інших країн хочуть вести переговори з Іраном, то "не можна їм це заборонити".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram