ГоловнаСвіт

Іран затримав два танкери в Ормузькій протоці

Йдеться про британський і ліберійський нафтові танкери.

Іран затримав два танкери в Ормузькій протоці

Корпус вартових Ісламської революції затримав британський і ліберійський нафтові танкери в Ормузькій протоці. За даними іранської сторони, танкери затримані за порушення міжнародного морського права, повідомляє ВВС.

Спочатку повідомляли про один затриманий танкер - він йшов під британським прапором. Потім глава МЗС Великобританії Джеремі Хант підтвердив затримання другого судна.

"Я вкрай стурбований затриманням двох судів іранською владою в Ормузькій протоці", - заявив він. Хант також повідомив, що візьме участь в засіданні урядового комітету з надзвичайних ситуацій (COBRA), щоб обговорити інцидент.

Під прапором Британії йшов танкер Stena Impero, він належить шведській транспортної компанії Stena Bulk і прямував до Саудівської Аравії. На його борту перебувають 23 члени екіпажу.

Хант заявив, що Британія працює над звільненням танкера, при цьому британських громадян серед екіпажу немає. Компанія-власник повідомила, що на судні були громадяни Росії, проте їх точна кількість наразі  невідома. Також немає інформації про інший затриманий танкер.

Як повідомляли, до британського танкера у міжнародних водах наблизилися катери Корпусу вартових Ісламської революції, а також вертольоти. Потім судно вирушило до берегів Ірану.

Напередодні Іран повідомив про затримання у Перській затоці іноземного танкера і 12 членів його екіпажу.  Тегеран стверджує, що судно перевозило мільйон літрів контрабандного палива.

Затримання танкера відбулося через 10 днів після того, як британська морська піхота зупинила у водах Гібралтару іранський танкер Grace-1, який прямував до Сирії в порушення міжнародних санкцій. Тегеран обіцяв вжити заходів у відповідь.

11 липня уряд Великобританії повідомив, що іранські катери намагалися зупинити британський танкер British Heritage, але змушені були відступити, коли цього зажадав екіпаж фрегата HMS Montrose, який супроводжував танкер.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram