ГоловнаСвіт

Нацгвардієць Марків виступив з останнім словом в італійському суді

Після 14:00 за місцевим часом йому повинні оголосити вирок.

Нацгвардієць Марків виступив з останнім словом в італійському суді
Виталий Маркив
Фото: Радио Свобода

В італійському місті Павія почалося засідання у справі бійця Національної гвардії України Віталія Марківа, якого звинувачують в причетності до вбивства італійського фотографа Андреа Роккеллі на Донбасі 2014 року.

Засідання тривало кілька хвилин, передає "Громадське".

Суддя запропонувала Марківу сказати фінальну репліку. Скориставшись можливістю, він заявив, що є "українським військовим, простим солдатом, патріотом", і додав, що завжди захищатиме Україну.

Після цього суд пішов у нарадчу кімнату і після 14:00 за місцевим часом повинен оголосити вирок у цій справі.

На засіданні були кілька десятків українців, зокрема: представники діаспори, депутати, а також мама Віталія.

Сторона звинувачення просить визнати Марківа винним і засудити його до 17 років ув'язнення. Однак адвокати вимагають звільнення українця за браком доказів. Одночасно суд розгляне і цивільний позов проти держави Україна, який подали Федерація італійської преси, Асоціація журналістів регіону Ломбардія і заснований Роккеллі колектив фотографів Cesura Lab. Вони вимагають грошової компенсації в розмірі 30 тис. євро.

Марків, який має громадянство України і Італії, перебуває за ґратами з 30 червня 2017 року, коли його заарештували в аеропорту Болоньї. Його звинувачують у вбивстві італійського фотографа Андреа Роккеллі і його російського перекладача Андрія Миронова. Вони загинули в результаті мінометного обстрілу 24 травня 2014 року біля підніжжя гори Карачун під Слов'янськом, на контрольованій тоді бойовиками території.

Захист відкидає ці звинувачення, наполягаючи, що журналісти перебували в зоні війни без розпізнавальних знаків і стали жертвами перехресного вогню. Італійська сторона відмовилася від проведення слідчих дій на місці події, а також проігнорувала пропозиції України створити спільну слідчу групу, озвучені після арешту Марківа.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram